40 predsjednika zelenih stranaka svijeta iznijelo zajedničke prijedloge o klimatskim promjenama, među njima i ORaH

Dva dana prije početka Summita UN-a o klimatskim promjenama u Parizu (COP21), 40 predsjednika zelenih stranaka sa svih kontinenata šalje snažan poziv za djelovanjem u korist zadržavanja temperature ispod 2°C (postavljeni cilj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama – IPCC) kako bi se zaustavile nepovratno štetne posljedice za naš planet. Svaka od zelenih stranaka također je iznijela i konkretan te izvediv prijedlog u svrhu borbe protiv klimatskih promjena.

Predsjednica ORaH-a, Mirela Holy, i ostalih 39 predsjednika zelenih stranaka diljem Europe i svijeta, zajedničkim priopćenjem žele senzibilizirati javnost i medije na jaču uključenost i praćenje Summita kako bi donošenjem globalnog klimatskog sporazuma konačno odgovorili na sve izazove i prijetnje u svrhu ostvarenja dugoročno zacrtanih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena. U zajedničkom priopćenju navode:

“Summit COP21 u Parizu mora ostati zapamćen kao summit na kojem su politički dužnosnici konačno poduzeli stvarne akcije. Brojni građani, nevladine organizacije i tvrtke svjesno su preuzele odgovornost za djelovanjem u korist borbe protiv klimatskih promjena, a sada je došao red na političke lidere da iskažu svoju povijesnu odgovornost. Naši prijedlozi su ostvarivi, a vrijeme za izgovore je isteklo. Ako globalno zatopljenje naraste iznad 2°C, klimatske promjene više neće biti moguće zaustaviti”.

Izazovi su ogromni, ali rješenja su nam već pri ruci, tvrde predsjednici zelenih stranaka. Zbog toga svatko od njih predlaže po jedan prijedlog u svojoj zemlji. Ovisno o karakteristikama svake pojedine države (sredina, demografija, zemljopisni položaj, povijesni klimatskih dug), odgovori se razlikuju.

Popis prijedloga zemalja sudionica i njihovih zelenih stranaka (abecednim redom) možete pronaći ovdje.

DSC_0129