Četiri putokaza prema spašavanju naših mora i oceana

Otpad u moru predstavlja jednu od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama. Na godišnjoj razini Europska unija izdvaja trošak za samo čišćenje plaža od oko 630 milijuna eura godišnje. Ova brojka je razumljiva, uzmemo li u obzir da čak 80% morskog otpada dolazi s kopna, a jednako tako, čak 80% ukupnog otpada u Mediteranu čini mikroplastika koja nastaje usitnjavanjem otpada i na taj način dospijeva u hranidbeni lanac. Jednokratne plastične vrećice predstavljaju pritom najveći problem – problem za morski okoliš, životinje i cjelokupni ekosustav. Do kraja ove godine Europska komisija namjerava donijeti Strategiju o plastici čime će direktno pridonijeti smanjenju otpada u moru i na plažama. Naravno, ono što je bitno osvijestiti jest da spomenuta strategija, kao ni jedna druga ne djeluju same. One podrazumijevaju zakonsku regulativu, čvrstu lokalnu zajednicu te osviještenog pojedinca kako bi njihova primjena imala pozitivan učinak.

Na sve ove činjenice nas je još jednom upozorio Svjetski dan oceana koji se obilježava 8. lipnja. U prigodu obilježavanja tog važnog dana, grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu je sastavila listu od četiri zahtjeva o tome kako europska i globalna zajednica može i, štoviše, mora pridonijeti zaštiti svjetskih mora i oceana:

  1. Poduzimanje hitnih akcija za zaštitu morskog okoliša rješavajući prije svega problem otpada u moru te pronalaska održivog načina zbrinjavanja, ne samo otpada u moru, već i otpada na kopnu. Otpad u moru, a pogotovo plastika, zagušuju naša mora i oceane i zagađuju hranu koju jedemo!
  1. Borba protiv ilegalnog nereguliranog i neprijavljenog ribolova. To se može učiniti poboljšanjem međunarodnog upravljanja morima i oceanima te poticanjem zemalja okretanju ka sustavu održivog ribolova. Ovaj korak će obnoviti riblje stokove, ali i vratiti ravnotežu u ekosustave mora i oceana.
  1. Prioritiziranje očuvanja i upravljanja morskim površinama povećanjem broja zaštićenih morskih područja s ciljem povećanja područja pokrivenosti do 10%. Ovim načinom ćemo doprinijeti ostvarenju UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja te zaštiti i očuvati bogatstva podmorja i za buduće generacije.
  1. Promicanje politika koje potiču borbu protiv klimatskih promjena i acidifikacije mora i oceana. Zdrava mora i oceani su od izuzetne važnosti u borbi protiv povećanja koncentracije stakleničkih plinova.

Borba protiv otpada u moru je zajednička borba svih nas te je kao takvu moramo i voditi – voditi ju odgovornim ponašanjem prema našim morima i oceanima te podizanjem svijesti u svojim užim i širim zajednicama o važnosti i ozbiljnosti ovog problema. Mora i oceani su naša najveća bogatstva te se tako prema njima moramo i odnositi.

Sudjelujte u našoj kampanji jer svakog tjedna dijelimo dva poklon paketa – majicu i eko šalicu od bambusa. Podijelite na svom profilu objavu s hashtagom #CleanAdriatic i porukom kampanje, te na e-mail office-MEP@davor-skrlec.eu pošaljite odgovor na pitanje “Kojeg datuma obilježavamo Svjetski dan oceana?“ Pridružite nam se u borbi protiv otpada u moru!