Drugi krug glasovanja: Odbijena obnova dozvole za glifosat na period od 5 godina

Nakon što su države članice krajem listopada odbile prijedlog Europske komisije za obnovom korištenja herbicida glifosata u Europskoj uniji na još 10 godina, Komisija je na današnjem sastanku Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu predložila obnovu na dvostruko kraći period, odnosno, pet godina. Međutim, prilikom glasovanja takav prijedlog također nije uspio pridobiti dovoljnu podršku država članica.

Četrnaest država članica (Češka, Estonija, Litva, Latvija, Mađarska, Nizozemska, Slovenija, Slovačka, Finska, Ujedinjena Kraljevina, Švedska, Danska, Irska i Španjolska) podržalo je prijedlog Komisije, dok je devet država članica (Belgija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Luksemburg, Malta i Austrija) glasovalo protiv prijedloga za produljenje dozvole za glifosat, a suzdržane su ostale Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska i Bugarska.

Budući da dozvola za glifosat istječe 31. prosinca, zastupnik Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu Davor Škrlec, koji se zalaže za ukidanje kontroverznog glifosata, smatra kako bi konačna odluka mogla ovisiti o jednom čovjeku, predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru.

“Hrvatska je zajedno s Francuskom i Italijom kao i na prošlom sastanku glasovala protiv obnove korištenja glifosata u Europskoj uniji. Nakon dva neuspjela pokušaja da se zadovolji kvalificirana većina od 16 država članica koje čine 65 posto stanovništva Europske unije, sada nas očekuje odlazak na Žalbeni odbor krajem studenog. Ukoliko države članice ponovno ne budu složne po pitanju glifosata, Komisija je ta koja mora donijeti konačnu odluku. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker želi izvršiti pritisak na države članice jer je u protivnom prisiljen ukinuti korištenje glifosata ukoliko nacionalne vlade same ne donesu odluku. Predsjednik Juncker mora uzeti u obzir rezoluciju Europskog parlamenta koja se protivi produljenju dozvole za glifosat, a nju smo usvojili na posljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Tražimo da se poduzmu sve potrebne mjere za postupnim prestankom korištenja potencijalno kancerogenog glifosata do 2022. godine kada ćemo prihvatiti već dostupne alternative toksičnim herbicidima koje su održive i sigurnije za zdravlje ljudi i životinja. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a zatražio je osnivanje posebnog istražnog odbora Europskog parlamenta jer postoji zabrinutost kako se tijekom procesa donošenja odluka o glifosatu nisu poštivala pravila.” – rekao je Škrlec.

Dodatni otpor produljenju dozvole za glifosat pruža i Europska građanska inicijativa (ECI) koja je prikupila milijun potpisa građana Europske unije i poziva Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida. Organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju 20. studenog u Europskom parlamentu.

SEDAM RAZLOGA ZAŠTO ZABRANITI GLIFOSAT – VRIJEME JE DA SE SUPROTSTAVIMO!