Električna energija: Usporedite cijene, mijenjajte dobavljače, proizvodite

Novim pravilima o cijenama, korištenju samostalno proizvedene energije i energetskim monitorima, EU daje veća prava potrošačima.

Potrošači i lokalne zajednice imat će mogućnost aktivnog sudjelovanja na tržištu električne energije – proizvoditi vlastitu električnu energiju, trošiti je, skladištiti ili prodavati na tržištu. Odbor za industriju, istraživanje i energiju Europskog prlamenta glasuje o uredbi 21. veljače 2018.

Izmijene dobavljača

Također će lakše moći mijenjati dobavljača, bez dodatnih troškova, osim u slučaju prekida ugovora na ograničeno prije isteka. Kod takvih prekida ugovora dodatni troškovi trebaju biti ograničeni, a ugovori koji ih sadrže moraju zauzvrat imati opipljive prednosti za potrošače.

Usporedbe cijena

Prije promjena dobavljača građani trebaju znati koja je tvrtka za njih najbolja. U nekim državama članicama mogu se koristiti internetski alati za usporedbu cijena, a zastupnici žele da isto bude besplatno omogućeno svim građanima te da takvi alati zadovoljavaju minimalne standarde kvalitete.

Također, prema postojećim pravilima korisnik ima pravo prekinuti novi ugovor unutar prvih 14 dana, ako je zaključen putem telefona ili interneta.

Jasniji računi

Brojni potrošači ne razumiju brojne detalje navedene na računima za struju pokazala je tržišna analiza Europske komisije. Prema novim pravilima ovo bi se trebalo poboljšati jer bi dobavljači bili obvezani predstaviti informacije o potrošnji i troškovima na svaki račun i na razumljiv način.

Nadzor energetske potrošnje

Potrošači će moći zatražiti pametni mjerač koji pokazuje potrošnju i troškove u realnom vremenu i koji se može čitati na daljinu. Moraju biti instalirani po fer uvjetima i unutar tri mjeseca od podnošenja zahtijeva. Države članice se ne obvezuju na financiranje instalacija ukoliko su troškovi veći od benefita.

Zemlje EU-a trebat će pripremiti akcijski plan za smanjenje broja kućanstava koja imaju problema s plaćanjem računa za energiju.

Reforma

Pravila su dio veće reforme energetskog tržišta i paketa zakona o čistoj energiji te su osmišljena kako bi osigurala sigurnost dostave, potaknula tržišno natjecanje i olakšala prijelaz na obnovljive izvore.