Emisijske norme CO2 za nova teška vozila: Zagađivači moraju biti odgovorni za zaštitu klime

Velika većina zastupnika u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) upravo se suprotstavila konzervativnim opcijama i glasovala u prilog strožih emisijskih normi CO2 za nova teška vozila, što čini čvrstu poziciju za pregovore s Vijećem EU-a i Europskom komisijom (tzv. trijalog), o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju emisijskih normi CO2 za nova teška vozila.

Emisijske norme CO2 za nova teška vozila smanjiti će se za 20% do 2025. godine, te za 35% do 2030. godine. Ovaj prijedlog nadmašuje prijedlog Europske komisije, koja je zahtijevala uštedu od 15% do 2025. godine i 30% do 2030. godine.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec komentira:

“Većina koja je danas postignuta ukazuje na odgovornost velikih cestovnih zagađivača prema većem stupnju zaštite klime. Proizvođače kamiona treba nagraditi za proizvodnju čistih kamiona. Europska unija mora ubrzati procese kako bi postala pionir zaštite klime u cestovnom prometu. Međunarodni panel o klimatskim promjenama (IPCC) jasno je naglasio da više nema vremena za gubljenje kada je riječ o zaštiti klime.”

Zastupnici će o prijedlogu glasati na plenarnoj sjednici u studenom.