Dobre vijesti za planet uoči Božića: EU zabranjuje upotrebu jednokratne plastike

EU je danas u jutarnjim satima pristala zabraniti čitav niz plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu. Komisija, Parlament i Vijeće složili su se oko zabrane jednokratne plastike poput slamki, pribora za jelo te štapića za uši, kao i oko potpune zabrane plastičnih šalica i spremnika za hranu izrađenih od ekspandiranog polistirena.

Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu također uključuje proviziju za čišćenje i zbrinjavanje opušaka od cigareta od strane duhanske industrije (u skladu s načelom “onečišćivač plaća”), ciljeve prikupljanja boca za piće te zahtjev za redizajnom čepova na bocama za piće kojim bi se čepovi učvrstili za boce. Također dodaje i nacionalne ciljeve smanjenja potrošnje plastičnih šalica i spremnika za hranu, te u znak pobjede Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a: potpunu zabranu oxo-razgradive plastike, koja se često navodi kao biorazgradiva, no u stvarnosti se fragmentira u mikroplastiku.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, komentira:

“Današnji sporazum o zabrani određenih predmeta za jednokratnu upotrebu je rani božićni poklon za cijeli naš planet, štoviše – našu budućnost na njemu. Svakom plastičnom bocom koja se odbaci na plaži te svakom pticom koja se uguši od našeg plastičnog otpada povećava se važnost potrebe djelovanja po pitanju plastičnog onečišćenja. Pred samo nekoliko godina Komisija nije htjela konstruktivno raspravljati o mogućnostima zabrane plastike, tim više je ovaj dogovor velika pobjeda, ne samo za Klub zastupnika Zelenih/ESS-a, nego prije svega, za zaštitu okoliša.

Činjenica da se svi zajedno možemo okupiti i reći da ne želimo prepustiti Zemlju sljedećim generacijama kao odlagalište otpada je dokaz da EU mora djelovati po pitanju problema koji ljude zabrinjavaju. Plastika je onečišćenje – krenuvši od toga kako se proizvodi, preko toga kako se zbrinjava, pa sve do otrovnih kemikalija koje se oslobađaju s godinama u okoliš. Vrijeme je da odbacimo aktualni mentalitet na koji smo navikli, a današnji dogovor utire put od plastičnog doba u kojem se danas nalazimo do doba bolje dizajniranih proizvoda, više inovacija, te u konačnici doba čistijeg planeta.”

Pozadina

Nakon uspjeha Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u vođenju smjernica za direktivu o plastičnim vrećicama iz 2015. godine, ovo je drugo zakonodavstvo u EU povijesti koje aktivno prevenira upotrebu plastike. Direktiva će stupiti na snagu u proljeće 2021. godine.