Europska unija mora postati vodeća sila u obnovljivoj energiji

Europski parlament je glasovao 17. siječnja o svom stajalištu o reviziji Direktive o energiji iz obnovljivih izvora koja je dio Komisijinog Paketa za čistu energiju. Izvješće navodi cilj za udio obnovljive energije postavljen za period do 2030. godine te poziva na prestanak upotrebe palminog ulja u biogorivima.

Zastupnik i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju Davor Škrlec smatra kako bi Europska Unija  trebala postati svjetski lider kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

“Cilj od 35% udjela obnovljive energije koji je Parlament dogovorio je puno ambiciozniji od onog predloženog od strane Komisije i Vijeća EU-a. Međutim, ovaj cilj predstavlja tek minimum koji moramo ostvariti ukoliko želimo postići ciljeve dogovorene Pariškim sporazumom. Uključivanje mjera fleksibilnosti koje omogućavaju državama članicama odstupanje od propisanog cilja do 10% u određenim opravdanim okolnostima predstavlja korak unatrag u odnosu na postojeću direktivu, no, na sreću, taj se nedostatak može nadoknaditi snažnim sustavom upravljanja.” – kaže Škrlec.

Ukoliko želimo prijeći na obnovljive izvore energije na vrijeme, potrebno je da njihovi investitori imaju povjerenja u održivost i isplativost, kažu Zeleni.

“Okvir koji smo mi predložili im daje jamstvo koje je potrebno. Važno je istaknuti da tranzicija na obnovljive izvore energije ne smije biti prednost samo za neke. Iz tog smo razloga veoma naporno radili kako bismo osigurali da svi građani budu uključenu u ovu tzv. obnovljivu revoluciju, stvarajući ovaj okvir te skup prava koji omogućuje da svi građani proizvode, skladište, prodaju te dijele vlastitu energiju. Smatramo kako će to uvelike pomoći građanima da iskoriste sve prednosti tranzicije prema obnovljivim izvorima energije.” – zaključuje Škrlec.

Zastupnici Europskog parlamenta složili su se oko ukidanja palminog ulja kao obnovljivog goriva od 2021. godine. Ovo je velika pobjeda za Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a. Nažalost, Parlament nije postavio smislene kriterije održivosti za bioenergiju te tako osigurao doprinos klimatskoj zaštiti. Na te se kriterije moramo vratiti te ih uspostaviti na razini EU-a čim prije, smatraju Zeleni.