Europski parlament glasuje o smanjenju utjecaja jednokratne plastike na okoliš

Zastupnici u Europskom parlamentu u poslijepodnevnim satima raspravljat će i glasovati o potvrđivanju prijedloga direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Spomenuta direktiva dogovorena je između tri glavne institucije EU-a još u prosincu, a zabranit će određene plastične proizvode za jednokratnu uporabu, kao što su slamke, pribor za jelo i štapići za uši, kao i potpunu zabranu plastičnih čaša i posuda za hranu napravljenih od proširenog polistirena.

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec komentira:

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a odavno poziva na prestanak korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i zato je dobro da ostatak Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća EU-a napokon postaje svjestan opasnosti zagađenja plastikom. Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu je samo prvi korak i moramo je iskoristiti za poticanje promjena kako bismo kao društvo proizvodili manje smeća i postali održivi.

Ako ne promijenimo svoj stav prema proizvodnji, potrošnji i otpadu, ljudska vrsta će postati potrošna kao jednokratna čašica za kavu. Ova direktiva će nam pomoći da napustimo plastiku za jednokratnu upotrebu na putu prema manje potrošnje, bolje dizajniranim proizvodima za višekratnu upotrebu, više inovacija i čišćem okolišu. Sljedeći korak je odmicanje od kulture stvaranja otpada. 

Direktiva također uključuje odredbe za odlaganje opušaka cigareta od strane duhanske industrije (u skladu s načelom onečišćivač plaća), ciljeve prikupljanja boca pića te zahtjev za redizajnom čepova za piće kako bi ih povezali s bocama. U direktivi su uključeni i nacionalni ciljevi smanjenja potrošnje plastičnih šalica i posuda za hranu, te u konačnici veliku pobjedu zastupnika Zelenih/ESS-a za potpunu zabranu oxo-razgradive plastike, koja se često naziva biorazgradivom, ali u stvarnosti se fragmentira u mikroplastiku.