Europski parlament odlučio u korist zdravije hrane za djecu i dojenčad

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su u korist prijedloga rezolucije o dopuni Uredbe (EU) br. 609/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u vezi s posebnim zahtjevima u pogledu sastojaka i informacija za prerađenu hranu na bazi žitarica i dječju hranu.

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, podržao je spomenutu rezoluciju Zelenih/ESS-a te smatra kako ona predstavlja važan iskorak u zaštiti zdravlja djece i novorođenčadi.

“Drago mi je što je Europski parlament podržao prijedlog naše rezolucije o dopuni Uredbe i tako odbacio usvajanje nacrta Komisije za EU pravila o dječjoj hrani koja bi omogućila znatno više šećera nego što je to preporučeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Nažalost, sve veći broj djece danas je pretilo što može dovesti do razvoja raznih oboljenja kao što je, primjerice, dijabetes. Zdravstveni rizici koji su povezani s prekomjernom potrošnjom šećera i upotrebom pesticida u hrani moraju biti smanjeni na najnižu moguću razinu i stoga je jako važno da je ovaj prijedlog prošao jer su djeca, a osobito dojenčad, naši najranjiviji potrošači.” – istaknuo je Škrlec.