Europski parlament podržao ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija CO2 unatoč otporu automobilske industrije

Zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su danas u korist smanjenja emisija CO2 iz novih osobnih automobila i novih lakih gospodarskih vozila za 40% do 2030. godine.

Izvješće je usvojeno s 389 glasova, 239 protiv i 41 suzdržanih, te poziva na smanjenje emisija CO2 za 20% do 2025. i 40% do 2030. godine, dok je Europska komisija predlagala 30% do 2030. godine. Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, poručuje:

“Ovo je dobra vijest da je Parlament ojačao prijedlog Komisije unatoč ogromnim lobističkim naporima i glasovima konzervativaca koji su bili protiv. Ako je Europska unija ozbiljna u provedbi Pariškog sporazuma i dekarbonizaciji gospodarstva do 2050. godine, već sada mora djelovati usvajanjem ambicioznih ciljeva koji potiču implementaciju vozila s nultim emisijama. Transport je jedini sektor u kojem emisije stakleničkih plinova i dalje rastu. Cestovni promet odgovoran je za 22% emisija stakleničkih plinova u EU-u, a od toga na automobile i kombije spada 73% emisija stakleničkih plinova. Novi standardi emisija za Europsku uniju dovest će do stvaranja radnih mjesta i potaknuti Europu da više ulaže u čista vozila.“ 

Nakon današnjeg usvojenog izvješća, očekuje se početak pregovora Europskog parlamenta s Komisijom i Vijećem EU-a (tzv. “trijalog”), a Vijeće ministara za zaštitu okoliša EU-a sastat će se 9. listopada kako bi odredili svoju poziciju.

“Mnoge vlade podržavaju ambicioznije ciljeve. Ne smijemo ugroziti našu klimu jer se neke vlade i Europska komisija ponašaju kao lobisti za automobilsku industriju. U nadolazećim pregovorima, Parlament mora čvrsto stajati iza dogovorenih ciljeva ili riskiramo daljnje potkopavanje naših nastojanja da se približimo ispunjavanju klimatskih obveza koje je Europska unija preuzela Pariškim sporazumom.” – zaključuje Škrlec.