Europski parlament poziva države članice da ne povećavaju siromaštvo svojih građana

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojeno je izvješće o ostvarenju cilja borbe protiv siromaštva u svjetlu rastućih troškova za kućanstva izvjestitelja iz redova Zelenih/ESS-a Tamása Meszericsa. Europski parlament poziva države članice EU-a da razmotre i prilagode svoje zakone koji primjenom vode ka povećanju siromaštva. U svom govoru na plenarnoj sjednici zastupnik Davor Škrlec osvrnuo se na ključne čimbenike koji su povezani s rastućim problemom siromaštva u kućanstvima.

“Posebno smatram važnim problem energetskog siromaštva, koji je prisutan u svim državama članicama, a naročito istaknut u jugoistočnoj Europi. U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, posebno ističem potencijale socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput zadruga i uzajamnih društava  u jačanju socijalne uključenosti i ekonomskom osnaživanju žena.” – rekao je Škrlec.

Zastupnik Škrlec ističe kako Europska komisija treba posvetiti posebnu pažnju starijim građanima koji su socijalno ugrožena skupina u društvu.

“Umirovljenicima se trebaju osigurati minimalna primanja s kojima mogu pokriti troškove energije i ostale oblike potrošnje kako bi imali dostojanstven život. Smatram kako to ne bi trebalo biti samo u nadležnosti država članica, nego i Komisija treba potaknuti države članice da djeluju u tom smjeru. Zbog posljedica iz prošlosti njihove mirovine su premale da bi mogli sami plaćati račune energije te im jako malo novaca ostaje za normalan život. Ovih dana svjedočimo i potezu Vlade RH koja vrši dodatni udar na građane poskupljenjem dopunskog zdravstvenog osiguranja što će upravo umirovljenici kao najranjivija skupina u društvu najviše osjetiti na svom džepu.“ – poručuje Škrlec.

Na plenarnoj sjednici pozvao je Vladu Republike Hrvatske na izmjenu nepravednog zakona i pravilnika o predviđenim kaznama i troškovima ugradnje razdjelnika koje moraju snositi građani te upozorio Europsku komisiju na buduće pravovremeno reagiranje u zaštiti potrošača i prava građana Europske unije.

“Pod izlikom ostvarivanja ušteda u potrošnji toplinske energije Vlada Republike Hrvatske je neodgovornim uvođenjem zakonske obveze građanima za ugradnju razdjelnika topline i prijetnjom financijskim sankcijama, a bez prethodno provedene obnove zgrada narušila jedan od osnovnih ciljeva Direktive – osnaživanje prava potrošača na točnu informaciju o iznosu i vremenu potrošnje energije, te naplate iznosa stvarno potrošene energije.” – rekao je Škrlec.

“U državama članicama gdje posebno ističem Hrvatsku, nedostaju mjere za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a posebno one mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. Nažalost, potpuno su izostale mjere borbe protiv energetskog siromaštva i mjere poboljšanja standarda stanovanja kojima bi se omogućio veći udio korištenja domaćih obnovljivih izvora energije i smanjila nezaposlenost”, zaključio je u svom govoru zastupnik Davor Škrlec na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.