Europski parlament poziva na zabranu korištenja sredstava iz EU fondova na fosilna goriva

U srijedu, 27. ožujka, zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su za blokiranje potrošnje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Kohezijskog fonda za financiranje fosilnih goriva. Ta sredstva izravno utječu na živote građana, osobito onih koji žive u manje razvijenim regijama, poput stabilnih kvalitetnih zapošljavanja, nove infrastrukture i poboljšane kvaliteta života. EFRR i Kohezijski fond trebali bi biti zeleno lice Europe, osigurati građanima bolju kvalitetu života i osigurati prikladnu i ekološki prihvatljivu budućnost.

Izvjestitelj Zelenih/ESS-a za uredbu o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu, Davor Škrlec komentira:

“Pozitivno je što je ostatak zastupnika u Europskom parlamentu čuo naš poziv da se zaustavi financiranje fosilnih goriva iz EU fonda za regionalni razvoj. Taj novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života građana, osobito u siromašnijim europskim područjima, i ne smije se trošiti na fosilne goriva koja štete ljudskom zdravlju i okolišu. Navedeni fondovi će igrati jasnu ulogu u obvezama Europske unije da ispuni ciljeve Pariškog sporazuma o klimi.

“Sredstva EU-a trebala bi odigrati ključnu ulogu u prijelazu na kružnu ekonomiju te čistu i pristupačnu energiju za sve građane s nultom stopom emisija CO2, uz očuvanje okoliša i poboljšanje biološke raznolikosti. Europski parlament slijedio je vodstvo Zelenih/ESS-a i poslao jasnu poruku kako u fondovima EU-a ne bi trebalo biti mjesta za fosilna goriva te da moramo krenuti u smjeru održivog ulaganja.”