Europski parlament prihvatio nova pravila za zaštitu podataka

Nova EU pravila o zaštiti podataka kojima je cilj pružiti kontrolu građanima nad njihovim osobnim podacima i stvoriti, u digitalno doba, visoku i ujednačenu razinu zaštite podataka u Europskoj uniji, usvojena su u četvrtak, 14. travnja ne plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Reforma također postavlja minimalne standarde o korištenju podataka za policijske i pravosudne svrhe. Ovim glasovanjem završena je potpuna reforma pravila za zaštitu podataka na kojoj je Europski parlament radio četiri godine.

Reforma će zamijeniti trenutnu direktivu za zaštitu podataka koja datira iz 1995. godine kada je internet bio još u povojima te je usvojena opća uredba osmišljena kako bi se građanima pružila veća kontrola nad vlastitim informacijama u digitaliziranom svijetu pametnih telefona, društvenih medija i internet bankarstva.

“Opća uredba o zaštiti podataka uz visoku i ujednačenu razinu zaštite podataka u cijeloj EU sada je stvarnost. Ovo je veliki uspjeh za Europski parlament i glasni europski ‘da’ za jaka prava potrošača i konkurenciju u digitalnom dobu. Građani će sami moći odlučiti koje osobne podatke žele podijeliti”, rekao je izvjestitelj Zelenih/ESS-a Jan Philipp Albrecht.

Nova pravila uključuju:

– pravo na brisanje („pravo na zaborav”)
– “jasan i pozitivan pristanak” na obradu osobnih podataka od strane ispitane osobe
– pravo na prijenos podataka drugom voditelju obrade
– obavješćivanje ispitanika o povredi osobnih podataka
– osiguranje da su pravila o privatnosti objašnjena jasnim i razumljivim jezikom
– jača provedba i novčane kazne do 4% ukupnog godišnjeg prometa na svjetskoj razini tvrtkama  ako prekrše pravila

Nova pravila prijenosa podataka kako bi se osigurala bolja policijska suradnja

Paket zaštite podataka također uključuje direktivu o prijenosima podataka policiji i pravosudnim tijelima. Direktiva će se odnositi na prekogranični prijenos podataka unutar EU-a, kao i, po prvi put, postavit će minimalne standarde za obradu podataka za policijske svrhe u svakoj državi članici. Nova pravila imaju za cilj zaštititi pojedince, bilo žrtve, kriminalce ili svjedoke, postavljanjem jasnih prava i ograničenja na prijenos podataka u svrhu prevencije, istrage, otkrivanja i procesuiranja kaznenih djela ili izvršenje kaznenih sankcija, uključujući i zaštitu te sprječavanja ugrožavanja javne sigurnosti, a istovremeno olakšava glatku i učinkovitu suradnju između tijela za provedbu zakona.

Više detalja o Uredbi i Direktivi možete naći ovdje:

Sljedeći koraci

Uredba će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Uredba će se direktno početi primjenjivati u svim državama članicama dvije godine nakon tog datuma.

Države članice imati će dvije godine da prenesu Direktivu u nacionalno zakonodavstvo.

Zbog posebnog statusa Velike Britanije i Irske u pogledu pravosuđa i unutarnjih poslova, odredbe Direktive primjenjivat će se u tim zemljama u ograničenoj mjeri.

Danska će moći odlučiti u roku od šest mjeseci nakon konačnog usvajanja Direktive, da li želi provedbu Direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo

(Izvor teksta: Europski parlament)