Europski parlament usvojio izvješće zastupnika Škrleca o kohezijskoj politici i kružnoj ekonomiji

Zastupnici u Europskom parlamentu na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom podržali su izvješće zastupnika Zelenih/ESS-a Davora Škrleca o važnosti kružnog gospodarstva i prijedlozima kako kohezijska politika može pomoći u postizanju ciljeva kružne ekonomije.

Između ostalog, izvješće poziva na:

  • strukturni i investicijski fondovi moraju biti uvjetovani ispunjavanjem ciljeva kružnog gospodarstva
  • razvoj nacionalnih strategija o kružnoj ekonomiji u skladu s pristupom EU-a
  • bolji, lakši i transparentniji pristup financiranju lokalnih i regionalnih samouprava kako bi se povećala ulaganja u “zelene” poslove, gospodarenje otpadom, pametnu specijalizaciju i ekološki prihvatljive tehnologije
  • povećanje sredstava za kružnu ekonomiju i ulaganja vezana uz klimu u kohezijskoj politici nakon 2020. godine

“Kohezijska politika jedan je od najboljih alata za smanjenje socijalne i ekonomske nejednakosti diljem Europske unije. Želimo uskladiti tu moć s ogromnim potencijalom kružne ekonomije spajanjem potrošačke snage EU-a s našim klimatskim i ekološkim ciljevima. To bi ujedno bila pobjeda i za gospodarstvo i za okoliš. Otpad predstavlja veliki problem za većinu naših zajednica, ali u kružnoj ekonomiji imamo rješenje. Kružna ekonomija i kohezijska politika ne smiju ostati samo mjere iz Bruxellesa, nego politike koje će biti razmotrene na lokalnoj i regionalnoj razini. Ekološke prednosti smanjenja otpada su jasne, ali to je mnogo više od toga. Kružna ekonomija može biti veliki poticaj europskom gospodarstvu. Ovo je prilika za stvaranje kvalitetnih zelenih poslova u zajednicama gdje često postoji nedostatak prilika.” – rekao je Davor Škrlec, izvjestitelj za navedeno izvješće.