Europski sud odlučio: Monsantove tajne studije o glifosatu trebaju biti javne

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) neće se žaliti na presudu o transparentnosti, čime je učvršćena pobjeda Zelenih/ESS-a u korist okoliša, javnog zdravlja i prava na informacije.

Nakon višegodišnjih pravnih bitaka s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA), konačno će se morati objaviti sve studije koje je koristila za odlučivanje o sudbini glifosata. Za razliku od UN-ove Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je u ožujku 2015. odlučila da je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude”, EFSA je na temelju tajnih studija sponzoriranih od strane agrokemijske industrije odlučila da glifosat uopće nije kancerogen.

Zastupnici Zelenih/ESS-a su željeli da ta izvješća budu objavljena, kako bi znanstvenici, nevladine organizacije i javnost mogli provjeriti studije. Uostalom, ako drugi znanstvenici ne mogu dvostruko provjeriti metodologiju ili ponoviti rezultate, onda to uopće nije znanost. Ali nije bilo tako jednostavno. Unatoč zakonu EU-a o pristupu dokumentima koji svakoj osobi daje pravo tražiti informacije od institucija EU-a, EFSA je odbila objaviti studije. Tvrdili su da ne mogu objaviti studije jer bi to naškodilo komercijalnim interesima tvrtki koje su ih proizvele.

Budući da su Zeleni/ESS, 7. ožujka 2019. godine pobijedili u sudskom predmetu, EFSA je trebala do 17. svibnja uložiti žalbu na odluku sudaca, ali su oni odlučili da to ne učine. Sada moraju dostaviti dokumente najkasnije do 24. svibnja. Kada ih Zeleni/ESS prime, odmah će ih podijeliti s znanstvenicima i nevladinim organizacijama, a svatko tko želi pristup njima može ih jednostavno zatražiti od EFSA-e, primjerice putem AsktheEU.org, i oni će vam svakako omogućiti pristup.

U međuvremenu, Monsanto je u sudskim sporovima s tisućama poljoprivrednika u SAD-u, koji su svoje proizvode na bazi glifosata optužili za strašnu vrstu raka koji se zove ne-Hodgkinov limfom. Postoji preko 13.000 sudskih predmeta otvorenih protiv tvrtke. Do sada su donesene tri sudske presude protiv Monsanta, koji je morao platiti milijunske odštete žrtvama koje su koristile njihove proizvode ne znajući da su toksične i nesigurne.

Iz nekog razloga, Bayer – još jedna velika kemijska tvrtka – odlučila je u lipnju prošle godine kupiti Monsanto za 63 milijarde dolara. No, to je bila gruba vožnja za dioničare – zadnja sudska presuda dovela je do pada njihovih dionica za 4%. Kupnjom Monsanta Bayer je izgubio preko 40% svoje vrijednosti.

Izvor: Greens/EFA