Kako su se s korupcijom nosili naši stari predstavljeno na konferenciji u Europskom parlamentu

Danas je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana izložba i konferencija pod nazivom „Dobri stari zakoni – tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj“ čiji je domaćin i suorganizator bio zastupnik ORaH-a Davor Škrlec, a koja je uslijedila nakon svečanog otvaranja izložbe u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Ovo je bila prilika da se i u europskom kontekstu prikažu neke od najslikovitijih protukorupcijskih odredbi hrvatskih srednjovjekovnih akata koji upućuju na davnu svijest problema korupcije pri obnašanju javnih dužnosti. Najbolji primjer za navedeno je i natpis s ulaza u negdašnju dvoranu Velikog vijeća pri Kneževu dvoru u Dubrovniku „Obliti privatorum publica curate“ (Zaboravite osobne stvari, brinite se za javne) koju zastupnik Škrlec često koristi u javnom nastupu.

Malo je poznato kako su Vinodolski zakon ili primjerice Senjski, Riječki, Vrbnički, Zadarski, Splitski, Korčulanski i Dubrovački statut stariji čak i od nekih belgijskih, švedskih, njemačkih ili švicarskih statuta. Povod za izložbu i konferenciju je nedavno objavljivanje knjige „Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku“ u kojoj je šestero znanstvenika sa sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu obradilo pojedine antikorupcijske odredbe iz najpoznatijih hrvatskih srednjovjekovnih pravnih akata. Autori knjige ovom su prilikom iznijeli svoja stajališta i usporedili nekadašnju borbu protiv korupcije s trenutnom situacijom u Hrvatskoj.

Zanimljivo je kako se već Dubrovačkim statutom zabranjivalo financiranje predizbornih kampanja i interesno povezivanje kod izbora za pojedina mjesta u javnoj službi za što su bile propisane visoke novčane pa čak i zatvorske kazne. Dekan Pravnog fakulteta u Splitu, Željko Radić, govorio je o pravnim spomenicima na području Hrvatske, točnije, o Korčulanskom i Dubrovačkom statutu, a docent s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Galović, o pravnim spomenicima na hrvatskom jeziku, kao što su Vinodolski zakon i Krčki-Vrbnički statut. Koordinator cijelog projekta i urednik knjige iz udruge Kultura i etika, Zorislav Antun Petrović, osvrnuo se na aktualnost protukorupcijskih odredbi srednjovjekovnih hrvatskih pravnih akata.

„Osobitu pažnju pridajem transparentnom načinu upravljanja javnim novcem i borbi protiv korupcije na svima razinama“, naglasio je zastupnik Škrlec u svom uvodnom govoru i podsjetio na ORaH-ovu politiku suzbijanja korupcije koja počiva na četiri „o“, a to su: odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost. Posebno je stoga važna i uloga građana koji imaju moć nositelje javnih dužnosti pozvati na odgovornost za neizvršavanje povjerenih zadaća.

„Konačni cilj mora biti postizanje društvene jednakosti i osjećaja pravde čime bi jačao zdravi oblik domoljublja nužan za postizanje održivog razvoja Hrvatske“, zaključio je Škrlec

Konferenciji su nazočili veleposlanik i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Mato Škrabalo, i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, Mario Nobilo.