Kemijski div BASF koristi štetne porezne trikove da bi izbjegao plaćanje 923 milijuna eura poreza

Kemijski div zloupotrebljava svoje moći… To možda zvuči kao loš zaplet u filmu pronađenom u smeću na staroj VHS kazeti. No, nažalost, to je samo najnovija epizoda u dugogodišnjoj stvarnoj životnoj horor sagi. Nakon Googlea, Amazona, Starbucksa, McDonaldsa, IKEA-e i Applea, sada možete dodati BASF na sve veći popis velikih korporacija uhvaćenih u neplaćanju njihovog poštenog udjela u porezu. Novo istraživanje pokazuje kako kemijski div BASF koristi štetne porezne trikove da bi izbjegao plaćanje čak 923 milijuna eura poreza!

Možda niste čuli za BASF, ali postoji dobra šansa da koristite njihove proizvode svaki dan. BASF je njemačka tvrtka koja je i najveća kemijska multinacionalna tvrtka na svijetu, sa 70,4 milijarde eura prihoda, 112 000 zaposlenika i proizvodnih pogona u više od 80 zemalja. Oni prodaju i nabavljaju kemikalije proizvođačima u sektorima prehrane i zdravlja, farmaceutskih proizvoda te građevinskom sektoru. Također proizvode pesticide koji se upotrebljavaju u poljoprivredi te su uključeni u poslovanje nafte i plina. Proizvodi i tehnologije koje proizvode završe u gotovo svakoj vrsti proizvoda koje možemo zamisliti: od turbina do solarnih panela,  od automobila do hrane te od šampon do LCD zaslona. Njihov doseg je ogroman.

Prije devet mjeseci otkrili smo kako je IKEA koristila nacionalne porezne sustava i zakonske neusklađenosti kako bi povećala profit i izbjegla platiti jednu milijardu eura poreza između 2010. i 2014. godine. Od tada, Europska unija usvojila je mjere protiv izbjegavanje plaćanja poreza kako bi se osiguralo da tvrtke plaćaju poreze tamo gdje imaju svoje realne ekonomske aktivnosti. Nažalost, naša nova istraživanja na primjeru BASF-a pokazuje da ove mjere neće biti dovoljne te je potrebno više reformi ako želimo osigurati pravedno oporezivanje.

Naše izvješće procjenjuje da BASF koristi strategije planiranja poreza kako bi izbjegao plaćanje 923 milijuna eura poreza tijekom posljednjih pet godina (2010-2014). Pogotovo treba obratiti pozornost na povlastice koje su primili u Belgiji, Malti, Nizozemskoj i Švicarskoj. Jedan od naših glavnih zaključaka je da dok tvrtke kao što su Google i Apple mogu ukrasti naslovnice konstrukcijom spektakularno niske efektivne porezne stope za velike europske podružnice, europske tvrtke poput BASF-a također mogu ići na udaljene lokacije kako bi povećali profit i izbjegli plaćanje poreza, čak i ako rezultati nisu odmah vidljivi.

Temeljna poruka koja proizlazi iz ovog istraživanja je da ispunjenje cilja Europske komisije o tome da multinacionalne kompanije plaćaju porez tamo gdje se generiraju vrijednost, zahtijeva radikalnu promjenu u načinu oporezivanja tvrtki. Sadašnji princip koji podupire međunarodni porezni sustav prema kojem  su  multinacionalne kompanije zbirke neovisnih entiteta (podružnica), a ne integrirane i međusobno povezane organizacija, mora se uzeti za ono što jest: čista fikcija.

To je razlog zašto naše izvješće poziva na važne promjene politike, uključujući obvezu javne porezne transparentnosti, tako da znamo jesu li porezi koje plaćaju poduzeća u svakoj zemlji usklađena s njihovim stvarnim gospodarskim aktivnostima. Također, pozivamo na usklađivanje porezne osnovice za korporacije u Europi: to će zatvoriti rupe stvorene kroz 28 različitih skupova poreznih propisa koje trenutno imamo. To bi trebalo biti popraćeno minimalnim europskim porezom na dobit korporacija kako bi se spriječila destruktivna utrka u smanjivanju stopa poreza nakon drugih štetnih poreznih alati koji su zatvoreni.

Komisija je predstavila prijedloge zakona o našim prvim dvjema preporukama. Iako oni nisu savršeni, još uvijek predstavljaju korak naprijed prema pravednom oporezivanju. Pozivamo države članice i Europski parlament da hitno prihvate ove prijedloge zakona, počevši od danas na sastanku ministara financija u Bruxellesu. Bez tih promjena, multinacionalne kompanije i njihovi porezni savjetnici, zajedno s državama koje se odluče uključiti u destruktivne porezne politike, nastavit će s nastojanjima da prikažu manju dobit s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza.

Izvor teksta: Greens/EFA