Međunarodni dan žena 2018.: Parlament o položaju žena u medijskoj i ICT industriji

Ove godine Europski parlament obilježava Međunarodni dan žena naglašavajući važnost rada žena u medijskoj i ICT (informacijsko-komunikacijska tehnologija) industriji.

Promicanje zapošljavanja žena u konkurentnim i jakim industrijama, kao što su informatičke i komunikacijske djelatnosti, bitan je čimbenik u postizanju veće ravnopravnosti u društvu. Europski parlament obilježava Međunarodni dan žena kroz niz događanja kojima je cilj upravo promicanje boljeg položaja žena u digitalnom svijetu.

Događaji u Europskom parlamentu

Odbor za ravnopravnost spolova organizira među-parlamentarni sastanak koji raspravlja o utjecaju žena u medijima te jačanju žena i djevojčica kroz njihovo uključenje u digitalnu industriju. Predsjednica odbora Vilija Blinkevičiūtė i povjerenica Věra Jourová govorit će na sastanku, a uvodne govore održat će redateljica filma “Les suffragettes” Sarah Gavron i osnivačica festivala MadwomenFest Pilar Jurado.

Pratite raspravu 8. ožujka od 9:00 uživo na stranicama Parlamenta.

U srijedu, 7. ožujka, služba za medije organizira seminar o jačanju uloge žena i djevojčica u medijima i ICT-u. Među govornicima su Saskia Van Uffelen (predsjednica uprave Ericsson Belux, Belgija), Kamila Sidor (osnivačica Girl Geek Carrots, Poljska), Inge Bell (potpredsjednica “Terre des Femmes”, Njemačka), novinarke Marta Garcia-Aller (Španjolska) i Hadjar Benmiloud (Nizozemska) te glumica  Asia Argento.

Pratite seminar uživo od 9:30.

Priključite se raspravi na Facebooku

U srijedu organiziramo Facebook uživo sa zastupnicom Terry Reintke (Zeleni/ESS, Njemačka), autoricom rezolucije o jednakosti spolova i osnaživanju žena u digitalnom dobu.

U četvrtak raspravljamo o zastupljenosti žena u medijima te rodnim stereotipima s Michaelom Šojdrovom (EPP, Češka), odgovornom za izvješće o ženama u medijima u EU-u o kojem će zastupnici raspravljati na idućem plenarnom zasjedanju.

Žene u medijskom sektoru: 70 posto diploma, ali samo 30 posto upravljačkih pozicija

Zastupnici Europskog parlamenta traže od EU-a, država članica i medija da bolje promiču ravnopravnost spolova među zaposlenima u medijskoj industriji. Čak 70 posto novinarskih i komunikacijskih diploma u EU-u, ali istovremeno samo 40 posto radnih mjesta i 30 posto upravljačkih pozicija otpada na žene. Manjina su među televizijskim voditeljima vijesti i izvjestiteljima (37 posto), a još veća manjina (24 posto) među stručnjacima i komentatorima kojima se daje medijski prostor.

Izvješće o kojem će zastupnici raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici u ožujku naglašava kako su mediji četvrti faktor u raspodijeli moći te veliki utjecaj na politiku i društvo. Izvješće poziva nacionalna i europska tijela da provedu postojeće zakone vezane uz ravnopravnost spolova i potiče regulatore na nadzor napretka. Medijske organizacije pozivaju se da podrže i razviju postupke (kao što su kvote) kako bi došli do jednake zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama te da osvježe unutarnje procedure, uključujući kodeks ponašanja i mjere protiv zlostavljanja.

“Moramo osigurati da se žene ne diskriminira, bilo kod radnih mjesta, plaće ili napredovanja do upravljačkih pozicija”, poručuje izvjestiteljica.