Mladi iz Hrvatske posjetili Europski parlament u Strasbourgu

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec ovog tjedna u Strasbourgu je ugostio nekoliko udruga mladih iz cijele Hrvatske. U posjeti su sudjelovale studentske udruge SUPEUS i SplitMisli, predstavnici Europskog doma Vukovar te dramska skupina s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Mladi ljudi imali su priliku posjetiti Europski parlament i saznati na koji način funkcionira sama institucija te koja je njezina uloga u odnosu na ostale institucije Europske unije. Uz zastupnika Škrleca o svojem iskustvu govorio je i slovenski zastupnik Igor Šoltes, a članovi udruga dobili su priliku postavljati pitanja o aktualnim temama Europske unije kao što su Brexit, migrantska kriza, TTIP i ostale.

Gosti su prisustvovali i plenarnoj sjednici te tako iz prve ruke mogli vidjeti kako europski zastupnici zastupaju interese svojih zemalja i Europske unije. Točka dnevnog reda zasjedanja je bila rasprava u kojoj su čelnici najvećih klubova zastupnika zatražili privremenu obustavu pregovora Turske o članstvu u Europskoj uniji.

Osim upoznavanja s radom Europskog parlamenta, cilj putovanja bio je i međusobno povezati različite udruge. U tu svrhu predstavnici udruga prezentirali su aktivnosti svojih organizacija i tako otvorili prostor za potencijalne zajedničke projekte u budućnosti. Također, prije samog posjeta Europskom parlamentu program je omogućio razgledavanje i upoznavanje grada putem kojeg su gosti naučili o povijesti Strasbourga te zašto se za sjedište Europskog parlamenta odabrao upravo taj francuski grad.

Uz svu edukaciju, međusobno upoznavanje i razgledavanje, glavna svrha posjeta Europskom parlamentu bila je mladima iz prve ruke pružiti dojam kako Europska unija nije nešto daleko i nepoznato, već da se tamo donose odluke i oblikuje politika svih 28 članica pa tako i Hrvatske. U tom kontekstu sudionici posjete osvijestili su važnost izbora za Europski parlament, kao jedine izravno izabrane institucije Europske unije, u kojoj zastupnici zastupaju interese svih građana Europske unije.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1″ gal_title=”Mladi iz Hrvatske posjetili Europski parlament u Strasbourgu”]