Mladi iz Hrvatske u Europskom parlamentu

Za vrijeme plenarnog zasjedanja u Strasbourgu od 14. do 17. prosinca zastupnik ORaH-a Davor Škrlec ugostio je pobjednike nagradnog natječaja „Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!“, koji su svoje projekte za održivi razvoj predstavili u Europskom parlamentu. Među mladima iz cijele Hrvatske, priliku za upoznavanje rada Europskih institucija imali su i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici udruge Bijeli krug Hrvatske te članovi stranke Održivi razvoj Hrvatske.

Posebno zanimljivo bilo je praćenje plenarne rasprave s galerije za posjetitelje na temu izbjegličke krize u Europskoj uniji za koju su mladi pokazali veliki interes i razumijevanje. Isto tako, na službenoj prezentaciji rada Europskog parlamenta koju je održala Urška Dolinšek iz Uprave za odnose s javnošću, mladi su bolje upoznali nadležnosti u kojima Europski parlament nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora ima značajniju ulogu, prvenstveno u pogledu izglasavanja povjerenja Europskoj komisiji i proceduri donošenja godišnjeg proračuna Europske unije. Na zadovoljstvo svih, mladi su posjetili i Europski sud za ljudska prava gdje je kao domaćin, sutkinja Ksenija Turković, održala vrlo korisno predavanje o povijesti Suda i primjerima sudske prakse. Sutkinja Turković objasnila je u kojim slučajevima se građani mogu obratiti Sudu i za koja pitanja te koja je razlika između Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije.

Uz velike mjere sigurnosti, Božićni sajam po čemu je Strasbourg na široko poznat održavao se u vidljivije manjem opsegu, ali u svakom slučaju cjelokupni posjet omogućio je međusobno upoznavanje i bogatu razmjenu iskustva svih sudionika kao temelj za uspješan nastavak dosadašnjeg rada.