Nakon Brexita upitna i cjelovitost Ujedinjene Kraljevine

Nakon današnje rasprave o Brexitu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasborugu, zastupnik Zelenih Davor Škrlec izjavio je kako cjelovitost Ujedinjene Kraljevine nakon izlaska iz Europske unije smatra upitnom.

“S obzirom na činjenicu kako je većina građana u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj na referendumu glasovala za ostanak u Europskoj uniji, njihova budućnost unutar Ujedinjene Kraljevine ostaje upitna i predmet je aktualnih rasprava. Prioritet Brexita mora biti dogovor koji osigurava poštivanje prava koja trenutno uživaju svi građani EU-a. Žao mi je vidjeti kako Ujedinjena Kraljevina napušta zajedničku europsku obitelj, međutim, odluka da jedna država članica ode ne smije ugroziti zajednička postignuća cijele Europe. Ne smijemo dopustiti da Brexit potkopa osnovna načela koja vežu i čine temelj Europske unije. Premijerku May još jednom treba podsjetiti kako privilegirani pristup jedinstvenom tržištu mora ići ruku pod ruku sa slobodom kretanja, a statusi britanskih državljana u EU-u i ljudi iz cijele Europe koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini moraju biti hitni prioritet pregovora. Mora im biti omogućeno da nastave živjeti i raditi u državama koje su učinili svojim domom. Čak i sad kad Ujedinjena Kraljevina napušta Uniju, bliske veze između britanskih i EU državljana još uvijek postoje pa je od ključne važnosti da programi poput Erasmusa nastave zbližavati mlade ljude i da u tom smislu ne postoji granica.“ – izjavio je Škrlec.

Među ostalim, današnja rezolucija Europskog parlamenta, koju su zastupnici usvojili velikom većinom, ističe kako Ujedinjena Kraljevina ne može pregovarati o potencijalnim trgovinskim sporazumima s trećim državama dok je još uvijek članica EU-a te jasno navodi kako država članica koja napušta EU ne može uživati pogodnosti države članice. Isto tako, naglašava potrebu da Ujedinjena Kraljevina ispoštuje svoje financijske obveze s dospijećem do i nakon datuma povlačenja iz Unije.