Naša kandidatkinja Martina Čuljak je Europljanka godine!

Europski parlament izabrao je ovogodišnje dobitnike nagrade “Europski građanin”, a među njima je i jedina dobitnica iz Hrvatske Martina Čuljak koju je nominirao zastupnik ORaH-a Davor Škrlec.

Nagrada ”Europski građanin” usmjerena je na promicanje zajedništvo, solidarnosti i jačanja europskog duha. Isključivo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje.

”Kao zastupnik u Europskom nominirao sam Martinu za ovogodišnju nagradu ‘Europski građanin’ zbog njenog nesebičnog i hvalevrijednog projekta ‘HelpBalkans’ kojim pomaže u neposrednom prikupljanju donacija obiteljima stradalima u poplavama. Zapravo, postoji pet razloga zbog kojih sam odlučio nominirati njezin projekt, a to su humanost, neposrednost, inovativnost, transnacionalnost i svijest o klimatskim promjenama”, rekao je Škrlec.

Martina Čuljak je nominaciju, a potom i nagradu zaslužila projektom ‘HelpBalkans’ koji objavljuje profile obitelji i individualnih osoba pogođenih poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im pomogla ostvariti izravan kontakt s mogućim donatorima. Projekt je nastao kao želja za ‘personaliziranjem’ prirodne katastrofe i pružanje mogućnosti onima koji žele pomoći da to naprave na jedan osoban način, a u praksi funkcionira tako da potencijalni donator svoju ponudu šalje stradalnicima putem objavljenog profila. Oni potom primaju obavijest o želji za izravnom komunikacijom, koja se uspostavlja nakon što kontaktirana osoba ili obitelj daju svoj pristanak. ‘HelpBalkans’ je do sada omogućio značajne financijske i druge pomoći velikom broju pogođenih obitelji, a u nadolazećem razdoblju planiran je i daljnji rast opsega projekta.