“No kill” Hrvatska je pravi put prema izgradnji boljeg i civiliziranijeg društva

Kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu zastupnik Davor Škrlec pozdravlja današnje usvajanje Novog zakona o zaštiti životinja kojim se u Hrvatskoj konačno zabranjuje daljnje usmrćivanje životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu. Prema novom zakonu psi i mačke boravit će u skloništima sve do svog udomljenja, a svaka županija u Hrvatskoj morat će izgraditi sklonište koje će se financirati od strane lokalnih samouprava, općina i gradova. Podsjetimo, zastupnik Škrlec je tijekom protekle godine u nekoliko navrata pozvao Vladu RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na zabranu usmrćivanja životinja u skloništima kako bi svi azili u Hrvatskoj postali “no kill” azili.

“Jako sam ponosan što je Hrvatska danas postala “no kill” zemlja koja ne usmrćuje životinje, već maksimalno brine za njihovu dobrobit. Novi zakon o zaštiti životinja ima za cilj ravnomjerno poboljšati uvjete i skrb o napuštenim životinjama na području cijele Hrvatske, u svakoj županiji, općini ili gradu. Vrijeme je da konačno postanemo odgovorno društvo kojemu kvalitetan zakon omogućuje rad na prevenciji i edukaciji javnosti što će u konačnici dovesti do manjeg broja napuštenih pasa i mačaka. Novi Zakon o zaštiti životinja dokaz je kako vlast može imati sluha za mišljenje većine građana ove zemlje i svakako je jedan od pozitivnijih primjera odlične suradnje s udrugama koje se bave zaštitom životinja u Hrvatskoj. Ono što sada moramo učiniti je pobrinuti se da novi Zakon za zaštitu životinja vrlo brzo zaživi i u praksi. Izgradnja potrebnih skloništa, provođenje sustavnih kontrola, postavljanja kvalitetnog kadra i edukacija javnosti o pravilnoj skrbi za životinje u tome bi svakako trebali biti prioritet.” – poručuje Škrlec.

Na poziv zastupnika Davora Škrleca skupina volontera iz skloništa i udruga koje se bave promicanjem prava i zaštite životinja u Hrvatskoj (Prijatelji životinja, Udruga Pobjede, Udruga Didona, Prava Šapa, Sigurna Kućica, Mreža za zaštitu životinja, Udruga Happy End, Sklonište za životinje Velika Gorica i azil Dumovec) posjetila je tijekom prošlog tjedna, 27. i 28. rujna, Europski parlament u Bruxellesu i sudjelovala na raspravi o regulaciji on-line prodaje ljubimaca u organizaciji EU saveza pasa i mačaka – EU Dog & Cat Alliance.