Okrugli stol “Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji”

Potpredsjednica Europskog parlamenta Ulrike Lunacek i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec sa zadovoljstvom Vas pozivaju na okrugli stol “Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji” koji će se održati u utorak, 7. lipnja, u 10:00 sati u Europskom parlamentu (soba LOW S 2.1) za vrijeme plenarne sjednice u Strasbourgu.

Ovaj okrugli stol jedinstvena je prilika da se čuju glasovi hrvatskih političara, novinara, političkih analitičara, aktivista civilnog društva i umjetnika koji su podigli ozbiljnu zabrinutost zbog preokreta koji je Hrvatska poduzela od siječnja 2016. nakon što je nova Vlada Republike Hrvatske stupila na dužnost.

Sudionici okruglog stola su: Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske, Gordan Bosanac, aktivist i predstavnik Platforme 112, Sanja Despot, novinarka i predstavnica Hrvatskog novinarskog društva, Naima Balić, bivša pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske, i Vedran Horvat, izvršni direktor Instituta za političku ekologiju.

Jesu li trenutne prepreke za slobodu medija i autonomnog civilnog društva samo kratkotrajni odrazi previranja unutar Vlade RH ili namjerni plan kojim se obeshrabruje antikorupcijsko djelovanje? Kako narušavanje pluralizma u javnom prostoru služi najavljenim Vladinim reformama, gospodarskom oporavku i upravljanju javnim dugom? Zašto je Sabor odbio godišnje izvješće pučke pravobraniteljice? Zašto je stručnjak na čelu višegodišnje kurikularne reforme politiziran do točke zastoja i masovnih protesta širom zemlje i inozemstva? Ova pitanja svode se na ono ključno: je li Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji slijedeći primjer Poljske i Mađarske?

Na okruglom stolu raspravljat će se o ovim osjetljivim pitanjima, a europskim političarima i tvorcima javnog mnijenja omogućit će se da iz prve ruke dobiju pravovaljane informacije i uvide u političke i društvene trendove koji su podigli zabrinutost diljem hrvatskog društva iznad stručnih i stranačkih okvira.

Round Table_Croatia on the Road to Illiberal Democracy