Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu odgovornost je nove Vlade – poručuje zastupnik Škrlec

Povodom posljednjeg apela i poziva upućenog od strane građana Slavonskog Broda koji još od 2008. godine trpe teške posljedice onečišćenja zraka uzrokovane radom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, koristi priliku podsjetiti javnost kako je odmah na samom početku svog mandata upozorio Visoku predstavnicu i potpredsjednicu Europske komisije na izrazito negativan utjecaj koji rafinerija u susjednoj Bosni i Hercegovini ima po okoliš i zdravlje ljudi.

U svom odgovoru u ime Komisije, povjerenik za okoliš Karmenu Vella jasno je naveo kako Bosna i Hercegovina kao potencijalna država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji nije obvezana zakonodavstvom EU-a, ali radi postupno na procesu usklađivanja s pravnom stečevinom u području zaštite okoliša koji Komisija redovito podupire i nadzire, međutim, kako nažalost u tom segmentu ostaje samo ograničen napredak i neka od bitnih pitanja još uvijek nisu riješena.

Isto tako, govorom na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u listopadu 2014. godine zastupnik Škrlec javno je pozvao nadležne institucije na rješavanje problema koji stvara ozbiljne i nepovratne posljedice na okoliš i zdravlje građana s obje strane rijeke Save jer pravo na čist zrak pravo je svakog čovjeka i temeljna vrijednost Europske unije čime ovaj slučaj prelazi nacionalne okvire. Od tada pa do danas u nekoliko osobnih razgovora s povjerenikom Vellom, zastupnik Škrlec ponavlja svoju zabrinutost, a iznad svega zabrinutost građana Slavonskog Broda te moli za hitnu reakciju nadležnih.

Zastupnik Škrlec svakom prilikom posebno ističe važnost Konvencije o dalekosežnom prekograničnom onečišćenju zraka potpisane 1979. godine čijom strankom Republika Hrvatska postaje 8. listopada 1991. godine, a koja za cilj ima smanjenje emisija onečišćujućih tvari u zrak na globalnoj razini, pa tako i u Hrvatskoj.

“Budući kako je i Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije, pogođene zemlje imaju mogućnost pokrenuti postupak rješavanja problema u okviru iste.” – dodaje Škrlec.

Upravo zbog svega navedenog i na tom tragu zastupnik Škrlec poručuje budućoj Vladi i ministru zaštite okoliša i prirode kako na ovaj problem moraju staviti poseban fokus i poduzeti sve moguće radnje koristeći pravne mehanizme u skladu s međunarodnom pravnom praksom kako bi višegodišnje prekogranično zagađenje Slavonskog Broda i Slavonije konačno došlo kraju.

“Na to ih uostalom obvezuje i članak 70. Ustava Republike Hrvatske kojim država mora osigurati uvjete za zdrav okoliš. Zdravlje građana i čist okoliš iznad je svih interesa.” – zaključuje Škrlec.