Pametna sela za modernizaciju i demografsku obnovu naših ruralnih područja

U organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca u Osijeku je 1. ožujka održana međunarodna konferencija “Pametna sela – digitalno ruho tradicije” koja je okupila predstavnike Vlade RH i institucija Europske unije s ciljem razmjene mišljenja o javnim politikama, primjerima dobre prakse i izazovima koncepta pametno selo. Svoj doprinos konferenciji dali su i zastupnici Europskog parlamenta iz Slovenije i Mađarske, predstavnici Europske komisije, austrijskog parlamenta, akademska zajednica i konzultanti. Cilj konferencije je bio predstaviti pametno selo hrvatskoj javnosti te zaključke s konferencije uključiti u strateške dokumente Vlade RH kako bi se omogućila prilagodba zakonodavstva i primjena koncepta pametnog sela u Hrvatskoj.

Inicijativa za razvoj pametnih sela u EU-u želi ostvariti sinergiju tradicionalne poljoprivrede, Interneta, lokalnih bežičnih mreža i inovacija, te kroz pametnu specijalizaciju omogućiti razvoj novih poslovnih modela. Također, spomenuta inicijativa nastoji se oduprijeti negativnim demografskim trendovima u ruralnim područjima. 

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec (Zeleni/ESS)

“Koncept pametnih sela je izvrsna prilika za Hrvatsku da promijeni svoj dosadašnji način poticaja i provedbe poljoprivredne politike. Iako je podloga koncepta pametnih sela tehnologija, i to u najvećem dijelu digitalna tehnologija, tu su još uključene i društvene inovacije, bioekonomija i konkurentna zelena ekonomija sela, energija i mobilnost. Društvene inovacije u pametnim selima su izuzetno važne, ali njihova uspješna primjena isključivo ovisi o kvaliteti zajedništva u lokalnoj sredini”, rekao je zastupnik Davor Škrlec.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič (EPP)

“Konkretno, želimo riješiti problem mobilnosti starije populacije na selima, tamo gdje ne postoje taksi službe i organiziran javni prijevoz, a stari ljudi moraju do liječnika, pošte, trgovine i sl. Također, prisutan je problem i za mlade, moramo im omogućiti poslovnu perspektivu i napredovanje na selu kroz načela ekonomije dijeljenja, precizne poljoprivrede, digitalnih rješenja i uz potporu dobre širokopojasne mreže. Osim rješenja u poljoprivredi, želimo pridonijeti razvoju seoskog turizma, novim rješenjima na polju energetike, e-zdravlja i sl. Potrošači putem digitalnih rješenja na blagajni u trgovini moraju znati odakle dolazi meso i od kojeg uzgajivača. Uz pomoć različitih mjera i upotrebom suvremenih tehnologija želimo život na selu opet učiniti privlačnim.” – rekao je Franc Bogovič, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

“Nadam se da će Europski parlament predložiti Europskoj komisiji i Vijeću ono što smo prihvatili na Odboru za regionalni razvoj, a to je da uložimo 13,5 milijardi iz Europskog fonda za regionalni razvoj u novom financijskom razdoblju 2021.- 2027. u razvoj ruralnih područja, unutar toga i 2,4 milijarde eura isključivo za razvoj pametnih sela. Taj moj prijedlog, kojeg je već potvrdio Odbor, trebao bi u ožujku ove godine usvojiti i Europski parlament na plenarnoj sjednici“, dodao je Bogovič.

Davor Škrlec, Gabrijela Žalac, Franc Bogovič

“Najvažnija pretpostavka da se u Hrvatskoj krene primjenjivati koncept pametnih sela jest da izvršna vlast taj koncept prepozna pri definiranju idućeg operativnog programa, u nacionalnom zakonodavstvu, ali je potreban i angažman regionalne i lokalne vlasti koja treba uklanjati lokalne prepreke i poticati razvoj projekata. Koncept pametnih sela mora biti među glavnim inicijativama u idućem programskom razdoblju za modernizaciju i demografsku obnovu naših ruralnih područja“, zaključuje Škrlec.

“Jedan od predloženih osam ključnih razvojnih smjerova Nacionalne razvojne strategije 2030. je Hrvatska naprednih regija, odnosno omogućavanje rasta i radnih mjesta u svim hrvatskim regijama. Tako bi se primjenom koncepta pametnih sela djelovalo na negativan trend iseljavanja iz ruralnih područja i potaknuo dolazak mladih ljudi, poboljšale mogućnosti zapošljavanja, osigurale osnovne usluge i infrastruktura, poboljšala digitalizacija i povezanost ruralnih s urbanim područjima kako bi se osigurao ravnomjeran teritorijalan razvoj”, rekla je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

“Cilj je i potaknuti ruralne zajednice da zajednički iskoriste svoje potencijale, stvaraju zajedničke projekte na korist i razvoj ruralnog stanovništva. Također, razvojem pametnih sela naglasak će biti na poticanju ruralnog poduzetništva i novih oblika ruralnog poslovanja kroz stvaranje eko sustava za poduzetnike i primjenu novih trendova proizvodnje i poslovanja”, dodala je Žalac.

FOTO GALERIJA:

International conference “Smart Villages - Tradition’s Digital Attire”

VIDEO SNIMKA: 

PROGRAM

PREZENTACIJE