Povjerenica Bulc podržala prijedlog zastupnika Škrleca o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena

Tijekom prošlotjedne plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnik Davor Škrlec sastao se s povjerenicom Europske komisije za promet, Violetom Bulc, s kojom je razgovarao o potrebi ukidanja zimskog i ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji.

“Povjerenica Violeta Bulc pozitivno je reagirala i podržava našu inicijativu u Europskom parlamentu o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena u Europskoj uniji. Tijekom listopada prošle godine uputili smo zahtjev Europskoj komisiji o procjeni funkcioniranja Direktive o ljetnom računanju vremena ističući potrebu za ponovnom ocjenom takve prakse. Povjerenica je tada izjavila kako će njena služba provesti analizu učinka ljetnog i zimskog računanja vremena i o tome obavijestiti javnost tijekom 2017. godine. Rezultati analize poslužit će nam kao podloga za daljnju raspravu u Europskom parlamentu.“ – rekao je Škrlec.

Podsjetimo, Ured zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca proveo je od 12. do 19. listopada 2016. online anketno istraživanje na temu treba li takvu praksu zadržati ili ukinuti u Hrvatskoj. Na uzorku od preko 1500 ispitanika njih 85% izjasnilo se kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena u Hrvatskoj. Uz to, njih 68% izjavilo je kako smatra da promjena u računanju vremena utječe na zdravlje ljudi i životinja te ih je čak 73% doživjelo neugodnosti zbog pomicanja kazaljki na satu, navodeći pritom kako se radilo o zdravstvenim tegobama (51%), problemima u prometu (37%) te poteškoćama pri izvršavanju svakodnevnih obveza (57%).