Poziv na međunarodnu konferenciju Zelena kohezijska politika 2014. – 2020. u Zagrebu

Pripremili smo međunarodnu konferenciju pod nazivom Zelena kohezijska politika 2014. – 2020. čiji je cilj sagledati temelje na koji način raspolagati sredstvima Kohezijske politike, koji su ključni alati za pomoć državama članicama Europske unije u ispunjavanju strategije Europa 2020. kako bi se postigli važni ciljevi kao što su stvaranje zelenih radnih mjesta, konkurentnost poduzeća, gospodarski rast, održivi razvoj i poboljšanje kvalitete života građana. Međunarodni susret održat će se u organizaciji Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza u Europskom parlamentu i Ureda zastupnika Davora Škrleca.

Početkom ljeta 2015. godine stupamo u novo programsko razdoblje 2014. – 2020. s novim projektima, novim planovima, ali i novim pravilima te dodatnim uvjetima za korištenje financijskih sredstava Europske unije. U jesen 2014. Europska komisija potvrdila je Partnerski sporazum s Republikom Hrvatskom nakon čega su uslijedili Operativni programi za provedbu europske kohezijske politike u razdoblju 2014. – 2020. Unatoč mišljenju kako su projekti koji će se realizirati u Hrvatskoj već određeni ili čak potvrđeni, to nije tako. Izbor budućih investicija u konkretnim projektima treba biti rezultat interesa lokalnog stanovništva u regijama u kojima žive, a ne samo odluke nacionalnih vlada.

Kako možemo pristupiti problemu globalnih klimatskih promjena na lokalnoj razini? Što europske države mogu naučiti jedne od drugih kako bi unaprijedile korištenje obnovljivih izvora energije? Koje lokalne i regionalne mogućnosti imamo kao alternative trenutnim metodama proizvodnje energije?

Novo financijsko razdoblje 2014. – 2020. tako dobiva tzv. partnersko načelo u planiranju i provedbi projekata, što je smislenije, jer ako govorimo o globalnom svijetu, nužno je govoriti o lokalnom okruženju i prostoru u kojem živimo. Pitanja koja se nameću su sljedeća: Na koji način želimo živjeti u zajednici kojoj pripadamo i kojim područjima ćemo namijeniti raspoloživa sredstva? Moramo graditi na novim, drugačijim i održivim politikama. Europa pri tome ima na raspolaganju snažne mehanizme i kreativne ideje. Također, sredstva iz Kohezijskog fonda mogu predstavljati važnu razliku između održivo orijentiranih investicija koje će imati dugoročne pozitivne učinke za širu zajednicu i onih slabo promišljenih ulaganja u projekte koji služe samo u svrhu potrošnje “raspoloživih” resursa.

Domaćoj javnosti želimo predstaviti održive primjere korištenja kohezijskih sredstava, ali također i pridonijeti širenju dobro provedenih i dokazanih praksi koje mogu pomoći u oživljavanju gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj i dovesti do kvalitetnije suradnje među dionicima na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Green cohesion policy 6 March Zagreb

Na međunarodnoj konferenciji Zelena kohezijska politika 2014. – 2020. bit će predstavljeni Operativni programi za provedbu europske kohezijske politike u razdoblju 2014. – 2020., kao i neki veliki projekti koji su provedeni u različitim europskim državama, financirani kroz strukturne i investicijske fondove Europske unije. Projekti koji ćemo predstaviti ostvaruju zavidne društvene učinke, brinu o zaštiti okoliša, povećavaju energetsku učinkovitost i održivo raspolažu resursima, otvarajući tako nova zelena radna mjesta.

Na konferenciju pozivamo gradonačelnike, poduzetnike i poslovne ljude, zajedno s predstavnicima nevladinih organizacija, koji se zalažu za razvoj koncepta održivog razvoja u Hrvatskoj.

Konferencija će se održati 6. ožujka 2015. godine u Hotelu International Zagreb, u dvorani Grand Salon, od 9 do 16 sati. Događaj će okupiti istaknute stručnjake u području zelenih politika iz Europe i Hrvatske, nositelje javnih dužnosti i sve zainteresirane koji će u otvorenom dijalogu na međunarodnoj razini razmijeniti svoja iskustva i mišljenja.

Među ostalima, poziv su prihvatili: prof. dr. sc. Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Rebecca Harms, MEP, supredsjedateljica Zelenih/ESS-a, Reinhard Bütikofer, supredsjedatelj Europske stranke zelenih, dr. Igor Šoltes, zastupnik Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu (Slovenija), Bronis Rope, zastupnik Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu (Litva), prof. dr. sc. Davor Škrlec, zastupnik Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu (Hrvatska), Katarina Grgas Brus, Opća uprava za okoliš, Europska komisija, Nikša Tkalec, Ministarstvo regionalnog razvoja i Europskih fondova, Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Simone Reinhard, politički savjetnik u Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta, Zeleni/ESS, i mnogi drugi.

ON-LINE PRIJAVA

PROGRAM

PREDAVAČI

PREZENTACIJE

Veselimo se Vašem sudjelovanju na konferenciji za koju smo okupili vrhunske stručnjake s područja kohezijske politike, a sve u svrhu provedbe održivih i što uspješnijih projekata na dobrobit svih građana.