Premijera dokumentarca “Pasji život – sarajevske lutalice” u Europskom parlamentu

Zastupnik Davor Škrlec u suradnji s Intergrupom za dobrobit i zaštitu životinja Europskog parlamenta i međunarodnom krovnom organizacijom Eurogroup for Animals, poziva vas na premijeru dokumentarca “Pasji život – sarajevske lutalice” koja će se održati 30. siječnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Dokumentarac “Pasji život – sarajevske lutalice” redateljice Marie Slough prvi je u nizu serijala koji prikazuje situaciju u kojoj se nalaze psi u državama istočne Europe. Britanski glumac i aktivist za prava životinja, Peter Egan, i veterinar Roger Bralow otputovali su u Sarajevo kako bi posvjedočili lošem postupanju sa životinjama i niskoj razini zaštite i prava životinja u Bosni i Hercegovini. Dokumentarac prati nevjerojatne okolnosti u kojima je lokalna volonterka Milena Malešević svojim predanim radom u posljednjih deset godina uspjela spasiti više od 1000 psećih života.

Bosna i Hercegovina je 2009. godine usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i time ispunila jednu od obveza iz Akcijskog plana za provedbu prioriteta iz dokumenta Europsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom. Unatoč relativno dobrom zakonskom okviru koji jasno propisuje uvjete za postojanje skloništa i higijenskih službi, oni uopće ne postoje, a oni koji i postoje nisu usklađeni sa standardima, te samim time predstavljaju povrede zakona. Okrutno postupanje sa životinjama koje traje godinama suprotno je nacionalnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, a kao potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji koja promiče visoke standarde u pogledu zaštite prava životinja, Bosna i Hercegovina morala bi ozbiljnije i dosljednije pristupiti rješavanju navedenog problema.

Nakon prikazivanja dokumentarca “Pasji život – sarajevske lutalice” uslijedit će panel rasprava i predstavljanje Deklaracije EU-a za humano postupanje sa životinjama lutalicama te poziv zastupnicima u Europskom parlamentu da potpišu peticiju.


Film “Pasji život” prikazuje život pojedinih pasa i njihovu priču o opasnostima, borbi i opstanku na ulicama Sarajeva.


***


Britanski glumac Peter Egan u svojoj 50-godišnjoj karijeri osvojio je niz nagrada za svoj filmski i kazališni rad, uključujući BAFTA-u i Critics Circle. Surađivao je s brojnim kazalištima diljem Ujedinjenog Kraljevstva – The Royal National Theatre, The Royal Shakespeare Company, West End of London, a također je poznat po brojnim filmskim postignućima: The Hireling, Chariots of Fire, Death at a Funeral, The Wedding Date. Glumio je i u poznatim hit serijama poput Downton Abbey, Ever Decreasing Circles, A Perfect Spy. Posljednjih 20 godina aktivno se bavi promicanjem prava i dobrobiti životinja zbog čega je kao prva slavna ličnost 2013. godine dobio nagradu Animal Hero Award. Potpredsjednik je Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), ambasador i pokrovitelj brojnih humanitarnih udruga i zaklada diljem Europe i Azije, pa tako i Sarajeva. 2017. dobio je počasni doktorat Sveučilišta Winchester zbog zalaganja za dobrobit životinja.

PRIJAVA

PROGRAM