Škrlec: Akcijom čišćenja podmorja započeli smo nacionalnu kampanju protiv otpada u Jadranskom moru

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec u subotu, 3. lipnja, službeno je započeo nacionalnu kampanju protiv otpada u moru akcijom čišćenja podmorja splitskih plaža Lubinski porat i Bunker pod tehničkim i stručnim vodstvom ronilačkog kluba Špinut. Kampanja će se provoditi diljem hrvatske obale tijekom lipnja i srpnja, a završit će 18. srpnja međunarodnom konferencijom u Splitu. Otpad u moru predstavlja jednu od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama. Čak 80% morskog otpada dolazi s kopna, a trošak za samo čišćenje plaža na razini EU-a iznosi oko 630 milijuna eura godišnje. Cilj ove kampanje je prije svega podizanje svijesti građana o problemu otpada u Jadranskom moru, a zatim i o potrebi uspostavljanja učinkovitog i održivog modela zbrinjavanja morskog otpada (i otpadnih voda) u Republici Hrvatskoj.

“Ovom kampanjom nastojimo potaknuti na što veći lokalni i nacionalni angažman po pitanju problema otpada u moru te osvijestiti svakog pojedinca da svojim odgovornim ponašanjem doprinese smanjenju otpada u moru i na plažama. Osim akcije čišćenja podmorja, kroz ovaj ključni ljetni period želimo doprijeti do većeg broja građana, ali i turista, stoga će najvažnije poruke kampanje biti istaknute putem billboarda i plakata u većim gradovima na našoj obali, brodskim lukama i najprometnijim trajektnim linijama prema otocima. U tu svrhu ostvarili smo suradnju i s nizom udruga diljem Hrvatske koje se bave održivim razvojem. Kampanju ćemo zaključiti međunarodnom konferencijom pod nazivom ‘Otpad u moru – izazovi i rješenja’ koja će 18. srpnja u Splitu okupiti niz stručnjaka iz Hrvatske i Europe u svrhu pronalaska rješenja za sve izazove koje otpad u moru sa sobom nosi. Hrvatska nažalost ne raspolaže usustavljenim modelom praćenja i zbrinjavanja morskog otpada, što je poprilično zabrinjavajuće uzmemo li u obzir kako je more sastavni dio duge hrvatske tradicije.” – rekao je Škrlec.


Otpad u moru je veoma kompleksan problem i potrebno ga je rješavati na više razina imajući na umu kako je upravo prevencija najbolje rješenje problema otpada u moru. Zastupnik Škrlec smatra kako je koncept kružne ekonomije, koji naglašava važnost prevencije nastanka otpada ponovnom uporabom materijala i proizvoda, najučinkovitiji način koji problem rješava u samom njegovom korijenu. To naglašava i novi Akcijski plan za kružnu ekonomiju u kojemu je plastični otpad od prioritetne važnosti.

“Zabrinjavajuća je činjenica kako čak 80% ukupnog otpada u Mediteranu čini mikroplastika koja nastaje usitnjavanjem otpada i na taj način dospijeva u hranidbeni lanac. Jednokratne vrećice predstavljaju veliki problem za morski okoliš, životinje i cjelokupni ekosustav. Do kraja ove godine Europska komisija namjerava donijeti Strategiju o plastici čime će direktno pridonijeti smanjenju otpada u moru i na plažama. Naravno, za postizanje spomenutog cilja potrebno je krenuti od nacionalnih, odnosno lokalnih razina.” – zaključio je Škrlec.