Škrlec: Bolji uvjeti osoba s invaliditetom i veća pristupačnost prilike su za razvoj hrvatskog turizma

Na jučerašnjem sastanku Odbora za transport i turizam u Europskom parlamentu, zastupnik Davor Škrlec predstavio je u svojstvu izvjestitelja nacrt Mišljenja o provedbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom uz poseban osvrt na zaključne napomene Odbora UN-a za prava osoba s invaliditetom.

Izvjestitelj Škrlec naglasio je u nacrtu Mišljenja kako potrebe osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti odgovaraju poslovnim mogućnostima u sektoru transportnih i mobilnih usluga, koje mogu biti od koristi svim korisnicima. Također, zastupnik Škrlec zalaže se za razvoj intermodalnog povezivanja čvorišta imajući na umu kako će smanjenje prepreka ka pristupačnosti uslugama transporta osigurati ravnopravan sustav mobilnosti.

“Države članice moraju poduzeti sve potrebne mjere za provedbu zakonodavstva EU-a u pogledu poboljšanja pristupa prijevozu osobama s invaliditetom. Potrebno je spriječiti svaku diskriminaciju koja se zasniva na nepristupačnosti uslugama prijevoza i turizma te s tim ciljem raditi na zajedničkim pravilima EU-a kako bi se postigla nesmetana mobilnost svih građana Europske unije.” – izjavio je Škrlec.

S ciljem poboljšanog pristupa informacijama, prioritet digitalnih politika tržišta mobilnosti trebali bi biti stalno dostupni formati u sklopu kojih bi bili dostupni sustavi za alternativnu komunikaciju putem više od jednog osjetila. Digitalna agenda i Programi EU-a za istraživanje i inovacije moraju uključivati stečena znanja o potrebi za mobilnost bez prepreka. Područja intermobilnosti, interkonektivnosti i interoperabilnosti predstavljaju stoga velik prostor za korištenje  najnovijih tehnoloških dostignuća.

“Izuzetno mi je drago što je nacrt Mišljenja pozitivno odjeknuo ne samo na predstavljanju, već i na prijašnjim sastancima međuskupine Europskog parlamenta za pitanja osoba s invaliditetom gdje su izvjestitelji u sjeni  izrazili njihovo zadovoljstvo s predloženim preporukama. Vjerujem kako će amandmani kolega zastupnika dodatno kvalitetno unaprijediti tekst te ćemo postići odlične kompromise u daljnjim pregovorima.” – objasnio je Škrlec.

Spomenuto Mišljenje bit će upućeno Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja nakon glasovanja u Odboru za transport i turizam koje je predviđeno krajem travnja ove godine. Zastupnik Škrlec planira organizirati na području Hrvatske aktivnosti koje će doprinijeti podizanju svijesti o brojnim problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u sektorima prometa i turizma.

“Moramo izvući iz sjene naše građanke i građane suočene s invaliditetom kako bi napokon postali ravnopravni članovi našeg društva te ravnopravno uživali u ljepotama Hrvatske zahvaljujući prilagođenim prometnim i turističkim infrastrukturama.” – zaključio je Škrlec.

Zakon o potvrđivanju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom