Škrlec: Hrvatska mora biti među prvim članicama EU-a koja će ratificirati Pariški sporazum

Nakon što su ministri država članica EU-a na izvanrednoj sjednici Vijeća za okoliš u Bruxellesu krajem prošlog tjedna odobrili ratifikaciju Pariškog sporazuma donesenog u sklopu Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnici u Europskom parlamentu također su dali svoju suglasnost sklapanju prvog globalno obvezujućeg sporazuma o klimi u ime Europske unije. Ovom povijesnom trenutku prisustvovao je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Europski parlament pozvao je Vijeće i države članice da prije kraja 2016. poduzmu sve potrebne korake za dovršavanje svojih nacionalnih postupaka ratifikacije te postupka ratifikacije EU-a. Nakon glasovanja zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec je izjavio:

“Zaključivanje Pariškog sporazuma i današnja potvrda Europskog parlamenta koja prethodi procesu njegove ratifikacije u svim državama članicama povijesni je trenutak za cijelo čovječanstvo. Važnost stupanja na snagu Pariškog sporazuma ne smijemo promatrati samo kao svjetski doprinos smanjenju utjecaja klimatskih promjena na pogubni rast globalne temperature, već kao civilizacijski doseg i promjenu paradigme dosadašnjeg odnosa čovjeka prema jedinom planetu. Briga za biljni i životinjski svijet koji nas okružuje te sva ljepota prirodnih procesa zaslužuje našu najveću pažnju i posvećenost njegovoj zaštiti za buduće generacije. Takav odnos predstavlja višu razinu svijesti čovječanstva koje danas po prvi puta u povijesti ima priliku svoja tehnološka postignuća i znanost usmjeriti za dobrobit sveukupnog života na Zemlji. Upotreba čistih i zelenih tehnologija ujedno je i prva stepenica na putu održivog razvoja kojim možemo prevladati sve veće društvene nejednakosti. Ne manje važna je i činjenica kako će korijeni velikih izazova današnjice, poput migrantske krize, u budućnosti još više izvirati iz posljedica klimatskih promjena u obliku klimatskih migracija koje nećemo biti u stanju zaustaviti. Upravo zato, danas je trenutak kada moramo zajednički djelovati pa vjerujem kako će i Hrvatska što prije ratificirati Sporazum iz Pariza kao znak predanosti globalnim nastojanjima te biti među prvim državama članicama Europske unije koja je i do sada bila predvodnica njegovog stvaranja.”

Više informacija

Europska unija odigrala je odlučujuću ulogu u donošenju globalnog sporazuma o klimi u Parizu (COP21) u prosincu 2015. godine te se smatra globalnim liderom u borbi protiv klimatskih promjena. Europska komisija postavila je ambiciozan cilj za razdoblje do 2030. godine koji će obvezati države članice EU-a na predanost borbi protiv smanjenja emisija stakleničkih plinova na svom području za barem 40 %. Do danas je 62 države svijeta zaslužnih za 51,89 % globalnih emisija, uključujući Kinu, Indiju i SAD, ratificiralo Sporazum, a on stupa na snagu 30 dana nakon što najmanje 55 država koje obuhvaćaju minimalno 55 % globalnih emisija, učine isto. Ovog tjedna Europski parlament održat će raspravu s Komisijom i Vijećem o prioritetima za sljedeći krug razgovora koji će se održati u studenom 2016. u Marakešu (COP22).