Škrlec: Komisija ignorira zahtjeve građana i želi nametnuti glifosat bez ikakvog ograničenja za njegovo korištenje!

Europska komisija u ponedjeljak, 27. studenog, namjerava predložiti državama članicama obnovu dozvole za upotrebu toksičnog glifosata na još pet godina bez ikakvog ograničenja za njegovo korištenje, unatoč tome što je Europski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji pozvao na njegovu djelomičnu zabranu i postupni prestanak korištenja do 2022. godine.

Nakon dva neuspjela pokušaja da se zadovolji kvalificirana većina od 16 država članica koje čine 65 posto stanovništva Europske unije, u ponedjeljak će predstavnici država članica glasovati na žalbenom odboru. Ako se po treći put države članice ne uspiju međusobno složiti, Komisija je ta koja donosi odluku o produljenju dozvole za korištenje glifosata u Europskoj uniji.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec napominje kako prije samog glasovanja države članice mogu zatražiti od Komisije izmjenu prijedloga. Međutim, nakon glasovanja odluka se više ne može promijeniti.

“Ako se ne postigne kvalificirana većina, Komisija će samostalno donijeti odluku. Na žalbenom odboru naša Vlada trebala bi se zauzeti da Komisija u svom prijedlogu uzme u obzir rezoluciju Europskog parlamenta kojom smo pozvali na potpunu zabranu korištenja glifosata u nepoljoprivredne svrhe, kao što su vrtovi i parkovi, do kraja ove godine. Zabrana bi se također odnosila na raspršivanje glifosata na usjevima prije žetve i drugim poljoprivrednim primjenama kao što je raspršivanje glifosata na travnjacima. Ono najvažnije, rezolucijom smo zatražili postupno ukidanje korištenja glifosata do 2022. godine. To je dovoljan tranzicijski period za usvajanje alternativnih rješenja koja se moraju ponuditi poljoprivrednicima na korištenje u Europskoj uniji.” – rekao je Škrlec.

Organizatori Europske građanske inicijative (ECI) predstavili su svoju inicijativu na javnom saslušanju 20. studenog u Europskom parlamentu pred zastupnicima odbora za okoliš, peticije, industriju i poljoprivredu. U raspravi je u ime Komisije sudjelovao povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

“Činjenica je kako je 1,3 milijuna građana EU-a potpisalo Europsku građansku inicijativu protiv glifosata. Postoji široki znanstveni konsenzus da je glifosat toksičan, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je kako je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude. Možemo ga pronaći doslovce svugdje, uključujući i glavne prehrambene namirnice kao što su kruh i dječja hrana. Kada bi se podvrgnuli ispitivanju urina, većina građana Europske unije bila bi pozitivna na glifosat. Vrijeme je da se okrenemo održivom poljoprivrednom modelu koji će biti sigurniji za ljude, životinje i okoliš, a tu nema mjesta za opasni glifosat.“ – zaključuje Škrlec.

OVDJE MOŽETE POSLATI PISMO PREDSJEDNIKU EUROPSKE KOMISIJE JEAN-CLAUDE JUNKCERU DA STE PROTIV GLIFOSATA!