Škrlec: Kontrole na schengenskim granicama ne smiju postati uobičajena praksa

Kontrola granica unutar Schengenskog područja trebala bi biti ograničena na maksimalno godinu dana umjesto sadašnjeg dvogodišnjeg razdoblja, poručili su zastupnici na današnjoj mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu. Usvojeno stajalište Europskog parlamenta poslužit će za daljnje pregovore s Vijećem ministara EU-a i Europskom komisijom.

Zakonik o schengenskim granicama, koji je trenutno u reviziji, omogućuje državama članicama provođenje privremenih provjera na unutarnjim granicama unutar Schengenskog područja u slučaju ozbiljnih prijetnji javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti. Zastupnici su se složili da početno razdoblje za granične provjere treba biti ograničeno na dva mjeseca umjesto trenutnog šestomjesečnog razdoblja, te da se granične provjere ne mogu produžiti za više od jedne godine, prepolovivši time sadašnju maksimalnu granicu od dvije godine.

U Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj trenutno postoje unutarnje granične kontrole zbog izuzetnih okolnosti koje proizlaze iz migrantske krize koja je započela u 2015. godini. Osim toga, Francuska ima unutarnje granične provjere zbog trajne prijetnje terorizmom.

Zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec komentira:

“Ne smijemo dopustiti da kontrole na schengenskim granicama postanu uobičajena praksa. Duge kolone na graničnim prijelazima između država članica EU-a u potpunoj su suprotnosti sa slobodom kretanja, temeljnim pravom građana Europske unije. Granične provjere u schengenskom području moraju ostati iznimka i strogo vremenski ograničene; tko god ih želi uvesti mora predstaviti procjenu rizika i objasniti zašto dostupne alternative nisu dovoljne. Europska unija se mora zauzeti za pravo svojih građana na slobodno kretanje. Europska komisija se mora suprotstaviti državama poput Francuske, Njemačke i Švedske koje već godinama nastavljaju granične kontrole unatoč nedostatku opravdanih razloga za njihovim daljnjim produljivanjem.”