Škrlec: Krajnji je čas za stratešku odluku ubrzanog ulaganja u Hrvatske željeznice

Dvadesetak domaćih i stranih željezničkih stručnjaka kroz tri panela govorilo je o prilikama za povlačenjem novca iz EU fondova, interoperabilnosti te istraživanjima i inovacijama.

Razvoj željezničke infrastrukture i povećanje putničkog i teretnog prijevoza ključni su za gospodarski razvoj Republike Hrvatske, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec na današnjoj konferenciji “Potpora Europske unije za razvoj željezničkog prometa u Hrvatskoj: trenutne mogućnosti i buduće perspektive” koja je održana u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim saborom, Udruženjem europske željezničke industrije (UNIFE) i Savezom za željeznicu.

“Hrvatska je imala razvijene sve komponente sustava: proizvodnju vagona i električnih lokomotiva, lake električne prigradske željeznice, proizvodnju komponente za kontaktnu mrežu i napajanje električne vuče, proizvodnju pragova i proizvodnju signalno-sigurnosne opreme. Da bi zadržali postojeća znanja, te razvili i usvojili nova, krajnji je čas za stratešku odluku ubrzanog ulaganja u Hrvatske željeznice (HŽ). Trebamo uvažiti sve potrebe regionalnog razvoja i povezati Pulu i Istru, te uložiti u razvoj pruga za brze vlakove koji bi povezali naše regije. Također trebamo postojeću željezničku mrežu nadograditi i uključiti u urbani transport naših većih gradova. Izgradnja pruge za vlakove velikih brzina poput Eurostara zahtijeva međudržavne pregovore, ali ih trebamo pokrenuti jer postoje potencijali povezivanja unutar Dunavske i Jadransko-jonske makroregije.” – rekao je zastupnik Škrlec.

Zahvaljujući sudjelovanju brojnih predstavnika Europske komisije, Europske investicijske banke (EIB), Europske agencije za željeznice (ERA) i tehnološke inicijative Shift2Rail, ključni dionici iz željezničkog sektora dobili su priliku informirati se kako iskoristiti raspoložive EU programe i saznati o mogućnostima razvoja tih programa nakon 2020. godine.

“Ova godina je važna za Hrvatsku jer EU institucije trenutno raspravljaju o proračunu Europske unije za razdoblje nakon 2020. godine, takozvanom višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027. godine. Te rasprave će odrediti financijski okvir i budući oblik europskih programa koji će podržavati ulaganja u željezničke projekte putem Instrumenta za povezivanje (CEF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), odnosno podupiranje istraživanja i inovacija u željezničkom sektoru kroz okvirni program Obzor nakon 2020. Za Hrvatsku je to izrazito važno zbog predsjedanja Vijećem Europske unije koje je čeka u prvoj polovici 2020. godine.“ – rekao je Škrlec.

Na konferenciji su također sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvatskoj, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora Pero Ćosić te predstavnici željezničkih infrastrukturnih i prijevozničkih tvrtki te željezničke industrije.