Škrlec: Kućanstva u Hrvatskoj snose prevelik teret loše energetske politike

Danas je u Europskom parlamentu u Bruxellesu, u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja – DOOR i zastupnika Davor Škrleca, održana međunarodna konferencija “Energetsko siromaštvo u jugoistočnoj Europi”. Procjenjuje se da je u zemljama jugoistočne Europe više od 30% kućanstava energetski siromašno, odnosno, nisu u mogućnosti podmirivati mjesečne račune za električnu i toplinsku energiju.

“Energetsko siromaštvo prisutno je u svim državama članicama EU-a, a naročito istaknuto u jugoistočnoj Europi. Europski parlament pozvao je stoga države članice da prihvate moratorij na isključivanje grijanja zimi kako bi se osiguralo da se u određenom razdoblju tijekom zime nijedno kućanstvo ne može isključiti iz energetske mreže.” – rekao je Škrlec.

Europski parlament je u posljednja tri mjeseca usvojio čak dvije rezolucije u kojima poziva države članice i Europsku komisiju da usuglašavanjem definicije energetskog siromaštva, izmjenama Direktive o energetskoj učinkovitosti i Direktive o obnovljivim izvorima energije te provedbom Akcijskog plana Energetske unije, na održivi način pristupe rješavanju problema energetskog siromaštva.

“U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, osobito putem socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput energetskih zadruga.” – istaknuo je Škrlec.

Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitanjima – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike, stručnjake za energetsko siromaštvo i predstavnike civilnog društva, a glavni fokus stavljen je na predstavljanje prijedloga politika te njihovo provođenje s obzirom na posebnosti svake pojedine države članice.