Škrlec nominirao udrugu UNUO za nagradu “Europski građanin” zbog promicanja društva jednakosti

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec nominirao je Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) za nagradu “Europski građanin” koju Europski parlament svake godine dodjeljuje pojedincima, skupinama, udruženjima i organizacijama za ostvarena iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti. Udruga UNUO osnovana je 2009. godine s ciljem edukacije osoba s invaliditetom i marginaliziranih skupina u svim segmentima društva s posebnim naglaskom na stjecanje kompetencija potrebnih za rad u gastronomskom sektoru. Kroz brojne edukativne radionice i projekte u Hrvatskoj daje im se prilika da pokažu svoje sposobnosti u ugostiteljstvu i lakše dođu do zaposlenja u struci.

“Neovisnost te društvena i profesionalna uključenost osnovna su prava osoba s invaliditetom. Nominirao sam udrugu UNUO zbog njihovog hvalevrijednog projekta Društvo jednakosti koji je  usmjeren na nastavnike i učenike, osobe s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju i marginalizirane skupine, uključujući djecu bez roditeljske skrbi, koji se educiraju za obavljanje poslova u ugostiteljstvu. Kroz projektne aktivnosti želi se javnosti i poslodavcima pokazati da osobe s posebnim potrebama treba uključiti u društveni život, a ovo im je prilika da pokažu svoje vještine i želju za aktivnim sudjelovanjem u životu zajednice kao ravnopravni građani.” – rekao je zastupnik Škrlec, koji se za ovu temu zalagao i kao izvjestitelj nacrta Mišljenja Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta o provedbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Predsjednik UNUO-a Vedran Habel, iza kojega stoji više od 12 godina rada u restoranima i hotelima, odlučio je podijeliti svoje kulinarsko znanje i iskustvo u edukaciji osoba s invaliditetom s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života.

“Hrana je ono što pokreće sve ostalo, a posebno pomaže djeci izgraditi samopouzdanje. U kuhanju nema konkurencije i natjecanja kao u sportu, svi su pobjednici kad vide da netko jede hranu koju su sami spremili. Jedno od naših najvećih postignuća i ono na što smo najviše ponosni jest to da im omogućujemo samostalno zakoračiti u život.” – rekao je Habel.

Do sada je u projektnim aktivnostima sudjelovalo 30 grupa osoba s invaliditetom, 50 grupa vodiča i 100 skupina nastavnika. U 2018. godini nastavljaju s edukacijama i novim kulinarskim radionicama kojima je cilj zadovoljstvo korisnika, povećanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i jačanje pristupačnog turizma.