Škrlec: Orešković mora javno obrazložiti odluku Vlade o ukidanju financiranja za udruge

Povodom prijetnje o značajnom rezanju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva koju je Vlada RH konačno i ostvarila usvajanjem Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, zabrinut za razvoj demokratskog društva u Hrvatskoj, poziva predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića na javno pojašnjenje takve odluke.

Usvajanje uredbe na telefonskoj sjednici za vrijeme kada se o toj temi razgovara na sastanku Savjeta za razvoj civilnoga društva iste te Vlade, predstavlja ili unaprijed osmišljen plan ili pod određenim utjecajem uvjetovanu odluku. Civilno društvo u Hrvatskoj time gubi značajan izvor financiranja društveno-korisnih projekata za razvoj javnih politika, socijalne skrbi i pluralizma, dok je cijeli sustav koji se izgrađivao godinama, i bio prepoznat na međunarodnoj razini, doveden u pitanje bez mogućnosti poboljšanja. Vrijednosti Europske unije počivaju na demokratskom dijalogu svih strana njegujući upravo različitost kao najveće bogatstvo, a ne konformizam kao suprotnost i odraz totalitarnih sustava.” – objašnjava Škrlec i dodaje – “pozivam stoga premijera Oreškovića da javno obrazloži donošenje takve odluke”.

Potpredsjednica Europskog parlamenta i zastupnica Zelenih/ESS-a Ulrike Lunacek, također se prošlog tjedna zajedno s kolegama zastupnicima drugih političkih grupacija (S&D, ALDE), službeno obratila veleposlaniku Mati Škrabalu, stalnom predstavniku Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, izražavajući zabrinutost novom odlukom Vlade RH.

“S ovom odlukom gotovo 2/3 godišnjih sredstava Zaklade bilo bi ukinuto i dovedeno pod nadležnost ministarstava gdje se otvara mogućnost političke kontrole pri dodjeli sredstava i odabiru projekata koje udruge provode. Ovaj potez ne samo da predstavlja potencijalno uništenje uspješnog institucionalnog modela neovisnog financiranja koji je postojao i uspješno se razvijao za vrijeme prošlog mandata HDZ-ove vlade, već izaziva zabrinutost da bi sadašnja Vlada bila spremna znatno narušiti aktivnosti civilnog društva, njihov pluralizam i financijsku održivost.” – navode u pismu zastupnici.

Podsjetimo, rad Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva većinom se financira putem državnog proračuna, odnosno iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara, a trenutno otvoreni natječaji obustavljeni su do daljnjega, čime također u pitanje dolaze prioriteti Strateškog plana djelovanja Zaklade i sufinanciranje sudjelovanja udruga u EU projektima.

“Pored ugrožavanja neometanog razvoja civilnog društva i političke kulture u Hrvatskoj, znatnim rezanjem sredstava Zakladi, onemogućuje se i sudjelovanje udruga u EU projektima što je u potpunosti suprotno ciljevima Europske unije, ali i na štetu Hrvatske. Od udruga koje brinu za ranjive skupine društva i ljudska prava do udruga za promicanje održivog razvoja i zaštitu okoliša, svi zajedno snose teret ideoloških prepirki s vrha vlasti koja u svojih 100 dana nije započela niti s jednom reformom zbog čega sada na štetu građana prebacuje fokus s važnijih stvari umjesto da otvori javni dijalog u skladu s demokratskom praksom i pokrene proces pozitivnih promjena.” – poručuje Škrlec.