Škrlec: Regionalnom suradnjom možemo se boriti protiv klimatskih promjena

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec prisustvovao je danas javnoj raspravi Odbora za zaštitu okoliša Narodne skupštine Republike Srbije na poziv zastupnika Zelenih Srbije u Narodnoj skupštini, Ivana Karića, o izazovima, mogućnostima i odgovorima na klimatske promjene u Srbiji i Europskoj uniji.

Sve države u regiji moraju imati na umu kako obvezujući ciljevi koje je Europska unija zacrtala do 2020. godine idu u korist oštrog smanjenja emisija stakleničkih plinova, ulaganja u čiste tehnologije, ali i sve većeg razmišljanja prema stvaranju niskougljičnog društva do 2050. godine. Europska unija godišnje troši 500 milijardi eura na uvoz fosilnih goriva, stoga moramo težiti što većoj energetskoj neovisnosti kroz poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije i energetske učinkovitosti.

Zastupnik ORaH-a naglasio je kako su prirodne nepogode koje su u posljednje vrijeme pogodile Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu te ostale susjedne zemlje dokaz da klimatske promjene ne poznaju granice. Upravo zbog toga otvara nam se prilika za suradnju koja može biti predvodnica u uspostavi boljih međudržavnih i susjedskih odnosa.

“Usklađivanjem nacionalnih akcijskih planova u jugoistočnoj Europi što je zahtjev okvira za Energetsku uniju potreba za izgradnjom konvencionalnih izvora energije će biti samo 1/3 od one koju bi trebali imati bez regionalne suradnje. Hrvatska i Srbija u tom pogledu imaju velike potencijale koje bismo na korist svih građana morali iskoristiti, jer će to direktno utjecati na manje zaduživanje i dugoročno jeftiniju energiju građanima i industriji.” – rekao je Škrlec.

Također, zastupnik ORaH-a smatra kako bez uspješne reforme koja će osposobiti lokalnu samoupravu i angažirati građane ne može biti ostvaren pozitivan pomak. Kao način ostvarivanja zelenih ciljeva nužnim smatra i donošenje kvalitetne strategije niskougljičnog razvoja koja će objediniti sve sektore, od transporta i energetike, do poljoprivrede i turizma. Potrebno je mijenjati politiku prema klimatskim promjenama koja bi išla u korist smanjenja emisija i podigla regionalnu suradnju na jednu višu razinu, ključna je poruka svih sudionika današnje rasprave.