Škrlec: Rezultati urina dokazali prisutnost glifosata u našem organizmu!

Grupacija Zelenih/ESS-a prošlog mjeseca pokrenula je inicijativu među zastupnicama u Europskom parlamentu s kojom je provela testiranje uzoraka urina na prisutnost glifosata u ljudskom organizmu. Rezultati testiranja dokazali su prisutnost glifosata u mokraći kod svih 48 zastupnika iz 13 država članica Europske unije koji su dobrovoljno sudjelovali u provedenom istraživanju, a među njima je i zastupnik Davor Škrlec.

Najveća razina glifosata u urinu zabilježena je kod zastupnika iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Španjolske, dok je najmanja razina glifosata zabilježena kod zastupnika iz Češke Republike, Finske, Irske i Velike Britanije. U prosjeku, zastupnici su u testiranom uzorku urina imali 1,7 mikrograma glifosata po litri, što je 17 puta veća razina od europske norme za pitku vodu (0,1 mikrograma po litri).

Podsjetimo, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) klasificirala je glifosat kao tvar koja je “vjerojatno kancerogena za ljude”, dok Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) tvrdi upravo suprotno pozivajući se na provedena istraživanja koja nisu dostupna javnosti. Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Nakon usvajanja rezolucije o glifosatu 13. travnja, Europski parlament pozvao je države članice i Europsku komisiju da uvaže mišljenje zastupnika o prijedlogu autorizacije glifosata na sedam umjesto 15 godina i ograniče njegovo korištenje u gotovo sve svrhe na sastanku koji će se održati 19. svibnja u Bruxellesu. Smatrajući kako bi Hrvatska trebala glasovati protiv daljnje uporabe glifosata, zastupnik Škrlec u nekoliko je navrata pisao ministru poljoprivrede, Davoru Romiću, iznoseći argumente protiv daljnjeg korištenja ovog kontroverznog sredstva za uništavanje korova.

“Žalosno je ovo što se događa. Europska komisija u svom najnovijem prijedlogu, o kojem će države članice glasovati 19. svibnja, ne uzima u obzir tu kontroverzu, snažno protivljenje javnosti ili rezoluciju Europskog parlamenta. Iz tog razloga jako je neodgovorno inzistirati na produljenju autorizaciju glifosata za još devet godina. Ako postoji i najmanja sumnja u štetnost glifosata, niti jedan građanin Europske unije ne bi ga smio imati u svom organizmu.“ – poručuje Škrlec.