Škrlec u službenom posjetu Kanadi – CETA, vizni režim i klimatske promjene

Ovog tjedna, od 16. do 20. svibnja, u službenom posjetu Kanadi boravi delegacija Europskog parlamenta koja će posjetiti glavni grad Ottawu, Quebec i Montreal. Kao stalni član Izaslanstva za odnose s Kanadom Europskog parlamenta, u posjeti sudjeluje i zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec.

“37. međuparlamentarnim sastankom Europske unije i Kanade dominiraju teme o Sveobuhvatnom ekonomskom i trgovinskom sporazumu između Kanade i EU-a (CETA), Strateški sporazum o suradnji (SPA), migracijska kriza i vizni režim te suradnja u području energetike i borbe protiv klimatskih promjena. Prema statistici, Europska unija je odmah poslije SAD-a najvažniji trgovački partner Kanade, što znači da će sporazum trajno osigurati tu poziciju i omogućiti većem broju gospodarskih subjekata poslovanje u Kanadi. CETA je prvi sporazum takve vrste kojim je EU dobila potpuno otvoren pristup u postupcima javnih nadmetanja i to ne samo na federalnoj razini, nego i na razini provincija. Međutim, Rumunjska i Bugarska prijete vetom na potpisivanje CETA-e i SPA jer je Kanada zadržala vize za njihove građane te je reciprocitet viznog režima važna tema o kojoj ćemo razgovarati s kanadskim prijateljima.” – rekao je Škrlec.

Pred kanadskim dužnosnicima i članovima kanadskog parlamenta zastupnik Škrlec predstavit će integriranu politiku Europske unije za Arktik kao najosjetljivijem području na efekte klimatskih promjena, čiji je novi prijedlog Europska komisija donijela u travnju.

„Uz zaštitu autohtonih etničkih skupina, u najvećem je interesu država članica Europske unije zajedno s ostalim partnerima zaštititi područje Arktika od negativnih posljedica klimatskih promjena. Kako bi to postigli, moramo surađivati s ljudima koji stoljećima žive u tim krajevima i s drugim državama koje dijele zajedničke interese u zaštiti okoliša i održivom korištenju prirodnih resursa. Jedinstveni ekosustav Arktika s morima koji ga okružuju predstavlja iznimno važan dio svjetskog ekosustava čije negativne posljedice mogu utjecati na sve nas.“ – poručio je Škrlec.

Tijekom posjeta zastupnik Škrlec sastat će se s veleposlanicom Republike Hrvatske u Kanadi Maricom Matković, predstavnicima Kanadsko-hrvatske gospodarske komore i predstavnicima hrvatske zajednice koji žive u Ottawi i Torontu.