Snažnije mjere za borbu protiv nasilja nad ženama

Europski parlament glasovao je 12. rujna za ratifikaciju Istanbulske konvencije koja predstavlja prvi pravno obvezujući instrument za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i djevojkama na međunarodnoj razini.

Potez je pozdravila zastupnica Zelenih/ESS-a, Jill Evans, dugogodišnja aktivistica za ženska prava i bivša potpredsjednica Odbora za ženska prava Europskog parlamenta. Usko je surađivala s organizacijama koje rade na borbi protiv nasilja nad ženama i podizanju svijesti o potrebi za jačim djelovanjem vlada.

Istanbulska konvencija, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, uspostavlja sveobuhvatni okvir pravnih i političkih mjera za sprečavanje takvog nasilja, podržavanje žrtava i kažnjavanje počinitelja. Najnovije brojke pokazuju da je prijavljeno nasilje u obitelji u Walesu poraslo za najmanje 23% u razdoblju od 2013. do 2015. godine. Procjene britanske vlade u 2014. pokazuju kako je 11% žena godišnje u Walesu žrtva obiteljskog zlostavljanja, dok je 3,2% Velšanki žrtva seksualnog zlostavljanja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je objavila namjeru o uvođemnju Zakona o nasilju u kućanstvu kako se omogućila ratifikacija Istanbulske konvencije.

“Žene i djevojke imaju pravo živjeti bez nasilja i prijetnje nasiljem. Istanbulska konvencija pruža okvir za podizanje standarda i poboljšanje zaštite. Jedna od tri žene u Europi doživjela je neki oblik nasilja, a čak 50 žena je tjedno ubijeno na europskoj razini od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. Iako je EU djelomično usvojila Konvenciju, napredak po pitanju potpune ratifikacije je bio prespor. Današnje glasovanje će ubrzati stvari, stoga pozivam estonsko predsjedništvo da olakša ratifikaciju bez daljnjeg vremenskog odlaganja. Pravni okvir na europskoj razini o borbi protiv nasilja u obitelji značit će veliku razliku u životima velikog broja žena i djevojaka. Također će poslati pozitivnu poruku organizacijama koje rade na borbi protiv nasilja.”