Šume – korijenje održivog razvoja

Na jučerašnjem glasovanju, 28. travnja, tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu više od 80 posto zastupnika u Europskom parlamentu podržalo je usvajanje izvješća o novom okviru za šumarsku strategiju u nadležnosti Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. 

Učinkovit europski pristup upravljanju šumama prijeko je potreban kako bi se na održiv i kompetentan način suočili s trenutnim izazovima i potencijalnim prijetnjama koji ne poznaju granice. Različito poimanje šuma u pojedinim državama članicama pokazalo se kao dodatna otežavajuća okolnost pri usuglašavanju stavova političkih grupacija u Europskom parlamentu.

“Skandinavski lobi tendenciozno je zagovarao industrijski pristup upravljanju šumama koji zanemaruje bioraznolikost i njezine pozitivne učinke na okoliš. Osobno sam ponosan što Hrvatska slovi kao država s visokom bioraznolikošću u svojim šumama. Kako bismo očuvali ovaj zavidni trend ključno je daljnje ustrajati u obrazovanje i kompetencije djelatnika u Hrvatskim šumama.” – kaže Škrlec.

Kao izvjestitelj u sjeni za mišljenje Odbora za okoliš na navedeno izvješće, zastupnik Škrlec posebno se zalagao za multifunkcijsku ulogu šuma u sprječavanju erozije tla, pročišćavanju i zadržavanju vode, prevenciji poplava itd. Postigao je usvajanje europskog pristupa za borbu protiv bolesti, štetnika i nametnika koji ozbiljno pogađaju europske šume, a predstavljaju poseban izazov manjim državama članicama poput Hrvatske koja se trenutno suočava s nestankom vrsta poput brijesta, kestena ili jasena.

“Građani i građanke Hrvatske stoljećima žive u simbiozi sa šumama te je potrebno održati taj odnos na principima održivog razvoja. Raznovrsno bogatstvo šuma koje smo naslijedili neka bude zalog održive budućnosti kojeg jedino zajedničkim naporima možemo ostvariti u Hrvatskoj.” – zaključio je Škrlec.