Trećina kemikalija na tržištu krši sigurnosna pravila EU-a

Godinama su kemijske kompanije unutar Europske unije prodavale stotine štetnih kemikalija bez detaljne provjere jesu li proizvodi koje stavljaju na tržište toksični, ekotoksični te mogu li prouzrokovati rak, utjecati na plodnost ili kočiti razvoj nerođene djece.

Europski ured za okoliš (EEB) ponovno je objavio trogodišnju studiju njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika (BfR) i Saveznog ureda za zaštitu okoliša koja pokazuje da trećina od ukupno 1814 proizvedenih ili uvezenih kemikalija u Europskoj uniji, od 2010. godine krši europske propise o kemikalijama REACH te su stoga protuzakoniti po EU pravu.

Samo 31% kemikalija je u skladu s EU pravom, odnosno legalno, dok preostala trećina mora biti dodatno istražena. Visoko koncentrirane kemikalije predstavljaju čak 95% svih prodanih kemikalija. Vrste kemikalija koje se obrađuju u studiji su sastav boja, ambalaža, namještaj te građevinski materijali.

“Rak, respiratorne bolesti i neplodnost povezani su s kemijskim izlaganjem. Kemijska industrija je gotovo desetljećima obavezna testirati sve visoko koncentrirane kemikalije na bilo kakve opasne učinke prije nego ih postavi na tržište, tako da je i sama ideja o postojanju trećine takvih kemikalija na našem tržištu, bez da su ispravno ispitane, uznemirujuća. Nadležne institucije moraju provoditi zakon i ne davati ‘besplatne propusnice’ kemijskim industrijama.”, poručili su iz Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu.

“Pozdravljamo Njemačku koja je ovaj problem shvatila ozbiljno te detaljno proučava ovu situaciju. To bi trebalo poslužiti kao podsjetnik svim državama članicama da su zakoni kvalitetni onoliko koliko je kvalitetna njihova provedba. Veliki dio industrije godinama izbjegava slijediti pravila izbjegavajući provoditi zakonski obavezne testove na svojim proizvodima. Takvoj praksi mora doći kraj, nepridržavanje zakona se ne može više nagrađivati nedjelovanjem. Europska agencija za kemikalije (ECHA) sada treba objasniti kako smo došli do ove točke, ne koristeći pritom slabi izgovor o kvaliteti podataka.”

“Ovo može biti svojevrsni Dieselgate kemijske industrije. Neprihvatljivo je da se tolikom broju kompanija jednostavno ‘dogodilo’ prodavati proizvode koji nisu u skladu s EU pravilima. Ukoliko je točno da su te kompanije prodavale ilegalne proizvode znajući da mogu nanijeti veliku štetu ljudskom zdravlju i okolišu, onda trebaju biti sankcionirane za svoje djelovanje. Na ovom primjeru smo još jednom vidjeli kako moćne industrije potkopavaju ljudsko zdravlje radi profita, dok su oni koji bi trebali nadgledati takve postupke jednostavno zaspali za upravljačem te nas sve zajedno izložili riziku.” 

“Europska agencija za kemikalije te države članice moraju sada pokazati da su ozbiljne oko namjere zaštite ljudskog zdravlja i okoliša. Svi spojevi koji nisu u skladu s postojećim EU zakonima o kemikalijama moraju biti povučeni s tržišta, dok nacionalne vlade moraju primijeniti teške kazne za sve slučajeve nepridržavanja tih istih pravila čije djelovanje je već otkriveno.”, zaključuju zastupnici Zelenih/ESS-a.

Izvor: Greens/EFA