U Europskom parlamentu održana premijera dokumentarca o problemu pasa lutalica u Bosni i Hercegovini

Zastupnik Davor Škrlec u suradnji s Intergrupom za dobrobit i zaštitu životinja Europskog parlamenta i međunarodnom krovnom organizacijom Eurogroup for Animals, organizirao je 30. siječnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu premijerno prikazivanje dokumentarca “Pasji život – sarajevske lutalice” o životu pojedinih pasa i njihovoj priči o opasnostima, borbi i opstanku na ulicama Sarajeva.

Britanski glumac i aktivist za prava životinja, Peter Egan, i veterinar Roger Bralow otputovali su u Sarajevo kako bi posvjedočili lošem postupanju sa životinjama i niskoj razini zaštite i prava životinja u Bosni i Hercegovini. Dokumentarac redateljice Marie Slough prati nevjerojatne okolnosti u kojima je lokalna volonterka Milena Malešević svojim predanim radom u posljednjih deset godina uspjela spasiti preko 1000 psećih života.

Projekcija filma dolazi u pravom trenutku kada su psi lutalice još jednom dramatično napunili novinske članke u pozadini priprema za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Rusiji, kao što je bila situacija u Grčkoj s pripremama za Olimpijske igre 2004. godine. Zastupnici su još jednom upoznati s činjenicama brutalne realnosti s kojima se suočavaju psi lutalice na našem kontinentu. Nakon prikazivanja dokumentarca “Pasji život – sarajevske lutalice” uslijedila je panel rasprava i predstavljanje Deklaracije EU-a za humano postupanje sa životinjama lutalicama te poziv zastupnicima u Europskom parlamentu na potpisivanje peticije.

“Potaknut mnogobrojnim apelima građana i volontera odlučio sam reagirati na nezaobilazan problem kršenja prava životinja, u konkretnom slučaju pasa, u Bosni i Hercegovini o čemu sam kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja Europskog parlamenta u travnju prošle godine govorio na konferenciji o zaštiti životinja u Bruxellesu. Primio sam uznemirujuće pozive lokalnih volontera o nehumanim uvjetima u kojima se nalaze psi u azilu Prača pored Sarajeva. Psi se smještaju u mračne i hladne prostorije u kojima leže na hladnoj betonskoj podlozi, bolesni, bez medicinske njege i potrebne dokumentacije, bez vode i hrane. Pored nezamislivih uvjeta i okoline u kojoj psi prebivaju, azil u Prači prijetnja je očuvanju okoliša, čistoće vode, zdravlja ljudi i ostalih životinja.” – rekao je zastupnik Škrlec.

Bosna i Hercegovina je 2009. godine usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i time ispunila jednu od obveza iz Akcijskog plana za provedbu prioriteta iz dokumenta Europsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom. Unatoč relativno dobrom zakonskom okviru koji jasno propisuje uvjete za postojanje skloništa i higijenskih službi, oni uopće ne postoje, a oni koji i postoje nisu usklađeni sa standardima, te samim time predstavljaju povrede zakona.

“Okrutno postupanje sa životinjama koje traje godinama suprotno je nacionalnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, a kao potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji koja promiče visoke standarde u pogledu zaštite prava životinja, Bosna i Hercegovina morala bi ozbiljnije i dosljednije pristupiti rješavanju navedenog problema.“ – dodaje Škrlec.

Britanski glumac i aktivist za prava životinja, Peter Egan, iskazao je golemu tugu nad psima lutalicama kojima je svjedočio u filmu: “Naš posjet azilu Prača me uništio. Svjedočiti kako su nevine životinje podređene jednoj takvoj okrutnosti, potpunom manjku pažnje i brige je bilo zastrašujuće. Vidjeti kako je vrsta, koja je tolika pomagala čovjekov razvoj tisućama godinama, u tolikoj mjeri tretirana neljudski me prije svega zbunilo i rastužilo.”

Peter Egan, Roger Bralow i Milena Malešević (Copyright Maria Slough)

Glavna protagonistica filma i začetnica projekta “Saving Suffering Strays Sarajevo“, Milena Malešević, smatra kako je i dalje najveći problem u Bosni i Hercegovini mentalitet sredine kada je u pitanju sterilizacija životinja: “Vlasnici pasa, poglavito muški, ne odvažavaju se na ovaj korak. BiH je i dalje veoma patrijarhalno društvo i to, nažalost, ostavlja velike posljedice. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja se ne provodi i potrebna je masovna edukacija kako bi se iskorijenili mitovi vezani za pse lutalice i kako bi ih konačno počeli gledati kao osjećajna bića, a ne kao opasne nametnike. Volonteri diljem BiH se trebaju povezati i raditi zajedno da bi bili što učinkovitiji. Trenutno, nažalost, nisu organizirani te nemaju priliku educirati se i dijeliti znanja i iskustva kako bi pomogli jedni drugima.”

Promicanje razvoja smjernica o humanom upravljanju populacijom životinja lutalica i zagovaranje njihove primjene u EU i šire treba biti prioritet Europskom parlamentu, zaključak je sudionika panel rasprave. Reineke Hameleers, predsjednica Eurogroup for Animals dodala je kako je “promocija odgovornog vlasničkog odnosa prema psima ključ za značajno smanjivanje broja uličnih pasa i mačaka te širenja bolesti. Uzgajivači, prodavači i kupci moraju biti svjesni svojih odgovornosti, obavezne identifikacije i registracije na EU razini kako bi osigurali pravilnu primjenu zakonodavstva.”