Vijeće ministara za zaštitu okoliša EU-a ignorira izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC)

Pod pritiskom automobilske industrije, to osobito Njemačke, Vijeće ministara za zaštitu okoliša Europske unije kasno sinoć složilo se oko slabih ciljeva za CO2 emisije iz automobila i lakih gospodarskih vozila te zatražilo tek marginalno poboljšanje prijedloga Komisije. 

Vijeće ministara za zaštitu okoliša Europske unije predlaže smanjenje CO2 emisija za nova vozila od 35%, te za kombije od 30% do 2030. godine.

Prošlog tjedna na održanoj plemnarnoj sjednici u Strasbourgu, većina zastupnika je pozvala na smanjenje emisija za nove automobile od 40%. Pregovori između Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije uskoro će započeti.  Jednako tako, usvojena EU pozicija za pregovore za UN-ovu klimatsku konferenciju u Katowicama (Poljska) koja će se održati u prosincu je slaba. Ostavlja otvorenu opciju za više ciljeve smanjivanja stakleničkih plinova do 2030. godine, no nedostaju konkretni te jasni i obavezujući ciljevi. Na taj način Europska unija propušta veliku priliku da učini uspješnim nadolazeći skup o klimatskim promjenama.

“EU ministri okoliša sabotiraju našu priliku da spasimo klimu. Samo dan nakon što je UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) pozvao na radikalnu akciju i političku volju kako bismo zadržali globalno zagrijavanje ispod 1.5 Celzijeva stupnja, čini se da su nacionalne vlade, poput Njemačke, povučene od strane automobilske industrije. Možemo postići Pariške klimatske ciljeve te zaustaviti kolaps klime. Međutim, sektor prometa mora odigrati svoju ulogu, ‘počistiti’ svoje emisije, te zaslužiti nagradu za razvoj novih tehnologija i industrija.” 

“Ministri okoliša su također zauzeli slabu poziciju za klimatske pregovore u Katowicama. Apsolutno je ključno da EU donese ciljeve za smanjenje stakleničkih plinova do 2030. godine u skladu sa znanošću i ciljevima Pariškog sporazuma. Kako bismo to učinili, potrebno je najmanje 55% smanjenja emisija, a sat sve brže otkucava”, poručuju iz Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a.

Izvor: Greens/EFA