Zastupnici potiču na suzbijanje ilegalne trgovine kućnim ljubimcima u Europskoj uniji

Zastupnici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) usvojili su 10. srpnja mjere za pomoć državama članicama u borbi protiv ilegalne trgovine kućnim ljubimcima, koje su često organizirane od strane prekograničnih kriminalnih mreža.

  • veliki broj kućnih ljubimaca predmet su ilegalne trgovine EU-a od strane kriminalnih mreža
  • užasni uvjeti za životinje; nema zaštite potrošača; zabrinutost za javno zdravlje
  • poziv na identifikaciju i registraciju mačaka i pasa širom EU-a

Identificiranje i registriranje mačaka i pasa ključan je i nužan korak u borbi protiv ilegalnog uzgoja i trgovine koji se često događaju u užasnim uvjetima. Zastupnici naglašavaju kako većina ilegalne trgovine kućnim ljubimcima prelazi granice, stoga je hitno uspostaviti dobru suradnju između zemalja EU-a, kao i razbiti kriminalne mreže.

Europska komisija treba poduzeti mjere kako bi se osiguralo da nacionalne baze podataka, koje se koriste za identifikaciju i registriranje mačaka i pasa, budu međusobno kompatibilne i povezane putem platforme EU-a.

Također, zastupnici ističu kako on-line reklame i društvene mreže, koje se obično koriste za kupnju kućnih ljubimaca diljem EU-a, nude vrlo malo zaštite prava potrošača. Nepoznat broj nezakonito uzgojenih kućnih ljubimaca prodaje se na tržištima ili izravno iz automobila.

Farme za štence i mačiće

Europska komisija trebala bi predložiti jedinstvenu definiciju za velike komercijalne objekte za uzgoj, također poznate kao farme za štence i mačiće, kako bi se borila protiv ilegalne trgovine, budući da se standardi dobrobiti životinja razlikuju između država članica, što dovodi do velikih razlika u cijeni koje iskorištavaju ilegalni uzgajivači.

EU bi trebala razviti smjernice za uzgoj kućnih ljubimaca, a države članice trebalo bi poticati na uspostavu registra ovlaštenih uzgajivača i prodavača kućnih ljubimaca. Neovlašteno trgovanje kućnim ljubimcima također bi se moglo spriječiti poboljšanjem zakonskih odredbi i sankcioniranjem kaznenih djela protiv gospodarskih subjekata, veterinara ili nacionalnih javnih službi, koje daju krivotvorene putovnice za kućne ljubimce.

Sljedeći koraci

Prijedlog rezolucije usvojen je s 53 glasa za, uz jedan suzdržan. Europski parlament će o tome glasovati u rujnu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Pozadina

Ilegalna trgovina mačaka i pasa ne samo da ima katastrofalne posljedice za dobrobit životinja, već predstavlja i rizike za javno zdravlje i zaštitu potrošača. Nevladine organizacije, službe za provedbu zakona i javne vlasti vide vezu između nezakonite trgovine životinja i ozbiljnog organiziranog kriminala.

Procjenjuje se da ilegalna trgovina kućnim ljubimcima unutar EU-a može stvoriti vrlo visoku dobit pri minimalnom riziku, a često se događa u užasnim uvjetima, a štenci i mačići često su prerano odvojeni od majke i podvrgnuti dugim putovanjima diljem EU-a u tjeskobnim i prljavim uvjetima.

Putovnice za kućne ljubimce često su krivotvorene uz pomoć podobnih veterinara. Ilegalno uzgajani kućni ljubimci vrlo često nisu prikladno cijepljeni, što dovodi do raznih rizika za oboljenje, uključujući širenje parazita i bjesnoće iz dijelova Europe gdje vlada endemija, u zemlje bez bjesnoće.

Dodatne informacije

Izvor: Europski parlament