Zastupnici zbog imigrantske krize traže od Komisije aktiviranje mehanizma civilne zaštite EU-a

Zastupnik ORaH-a Davor Škrlec supotpisnik je pisma koje su danas zastupnici u Europskom parlamentu poslali Europskoj komisiji tražeći trenutno aktiviranje mehanizma civilne zaštite u pomoći državama članicama Europske unije koje su najviše pogođene navalom imigranata i tražitelja azila, pozivajući se na krizu na grčkom otoku Kos gdje je u tijeku dramatični sukob zbog velikog broja imigranata pristiglih iz Sirije i Afganistana.

“Hrvatska je već angažirana u imigrantskoj krizi sudjelovanjem broda Obalne straže ‘Andrija Mohorovičić’. Aktiviranjem mehanizma civilne zaštite otklanja se opasnost od nekontroliranog izbjegličkog vala koji može zapljusnuti Hrvatsku ako izostane pomoć članicama EU-a koje u ovom trenutku podnose najveći teret izbjegličke krize“, komentirao je Škrlec u priopćenju.

Zastupnici smatraju kako bi mehanizam mogao pružiti neprocjenjivu pomoć u potpori zajednicama koje se ne mogu nositi s trenutnim primanjem velikog broja izbjeglica i migranata. Zbog svoje geografske izloženosti, određene zajednice posebno u Grčkoj i Bugarskoj osobito su osjetljive i stoga bi pomoć trebala biti dostupna putem specijaliziranih timova mehanizma civilne zaštite Europske unije kako bi se osigurala koordinirana i adekvatna pomoć na terenu.

“Situacija je očajna, i za one ljude koji riskiraju svoj život na moru i kopnu kako bi dospjeli u Europu, ali i za lokalne zajednice čije su granice izdržljivosti pri kraju. Europska unija mora učiniti sve kako bi poboljšala situaciju na terenu i riješila problem izvanrednih migracija, izbjeglica i tražitelja azila na pravedan i dosljedan način u duhu solidarnosti. Pokretanje mehanizma civilne zaštite EU-a, u kombinaciji s humanitarnom pomoći, doprinijelo bi učinkovitijem odgovoru Europske unije na krizu u Mediteranu i pomoglo pograničnim državama članicama koje su najviše pogođene priljevom izbjeglica i migranata u svoje zajednice”, poručili su zastupnici u svom pismu Europskoj komisiji.