Zastupnici Zelenih/ESS-a pozivaju na poljoprivredu bez glifosata i nude alternativu

Zastupnici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta danas su glasovali o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u Europskoj uniji. Usvojenom rezolucijom pozivaju Europsku komisiju da ne produljuje dozvolu za glifosat na još 10 godina, već da poduzme sve potrebne mjere za postupnim prestankom korištenja potencijalno štetnog herbicida do 15. prosinca 2020. godine.

“Zdravlje i okoliš trebaju nam biti važniji od agrokemijskih interesa. Toliko je neodgovorenih pitanja o sigurnosti glifosata i zbog toga bi bilo potpuno nesmotreno od Komisije da produži dozvolu za njegovo korištenje na još 10 godina. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu zatražit će osnivanje povjerenstva koje će se baviti istragom lošeg postupanja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u procesu donošenja mišljenja o nekancerogenosti glifosata i sigurnosti njegova korištenja, kako bi u budućnosti osigurali transparentne i temeljite procjene.” – rekao je zastupnik Davor Škrlec, koji je ujedno i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu dao je izraditi novu studiju o postojanju alternativa glifosatu i ostalim pesticidima, napravljenu od strane Pesticide Action Network – PAN Europe i predstavljenu 18. listopada na konferenciji u Europskom parlamentu “Kako stvarno nahraniti svijet”.

“Nemamo više vremena za gubljenje! Vrijeme je za poljoprivredni model bez upotrebe pesticida. Veliki argumenti agrokemijske industrije izgubili su kredibilitet. Znamo da postoje izvedive alternative toksičnim herbicidima poput glifosata koje su održive i sigurnije za zdravlje ljudi i životinja. Izvješće UN-a o pravu na hranu iz 2017. godine ističe negativan utjecaj uporabe pesticida na ljudska prava, ljudsko zdravlje i okoliš. Izvješće također otkriva da intenzivna poljoprivreda koja se temelji na korištenju pesticida nije pridonijela smanjenju gladi u svijetu, već je povećala potrošnju i rasipanje hrane, osobito u industrijaliziranim zemljama. Paralelno s izvješćem UN-a, najnovija studija PAN-a koju je dala izraditi grupacija Zelenih/ESS-a objašnjava kako već imamo spremne alate za ulazak u razdoblje bez pesticida. Zahvaljujući pravilno primijenjenim poljoprivrednim metodama možemo zaustaviti upotrebu herbicida, posebice glifosata s udjelom od 25% na svjetskom tržištu, a kojega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila vjerojatno kancerogenim za ljude.” – rekao je Škrlec.

Uskoro započinju pregovori o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), stoga je pravo vrijeme da kreatori europskih politika uspostave prave instrumente podrške koji će omogućiti poljoprivrednicima brzu tranziciju prema uistinu održivoj poljoprivredi.

“Ova promjena paradigme neće ostaviti poljoprivrednike nezaposlenima i vratiti nas u srednji vijek, unatoč tome što industrija pesticida i većina poljoprivrednih organizacija žele da u to vjerujemo. Veliki broj poljoprivrednika već primjenjuje alternativne metode, a Zajednička poljoprivredna politika (CAP) već nudi agro-okolišne mjere za pokrivanje dodatnih troškova alternativnih pristupa i financijske potpore za nabavku potrebnih mehaničkih alata. Dugoročno to neće predstavljati veće troškove za poljoprivrednike jer će smanjiti razinu izdataka za kemijska sredstva i zapravo će očuvati prirodne resurse potrebne za plodnu proizvodnju. Model bez pesticida također će potpomognuti lokalno gospodarstvo, angažiranje lokalnih poduzeća, povećanje vrijednosti lokalnog znanja i poticanje poljoprivrednika da razviju više vještina za oživljavanje ruralnih područja.” – poručio je Škrlec.

Sljedeći koraci

  • Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu (23.-26. listopada) zastupnici će glasovati o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u EU Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane
  • Zdravstveni stručnjaci iz država članica EU-a sastat će se 25. listopada u Bruxellesu na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu kako bi glasovali o prijedlogu Europske komisije za produljenjem dozvole za glifosat u EU, međutim, kao i do sada ne očekuje se da će se uspjeti sakupiti kvalificirana većina (16 država članica koje obuhvaćaju 65% građana EU-a)
  • Neuspjeh u postizanju dogovora ostavlja konačnu odluku Komisiji jer dozvola za korištenjem glifosata u EU istječe 31. prosinca, ali nastavak bez podrške država članica bio bi vrlo sporan (predsjednik Juncker već je rekao kako dozvolu neće odobriti bez toga)
  • Dodatni otpor produženju dozvole za glifosat pruža i Europska građanska inicijativa (ECI) koju je Europska komisija 6. listopada proglasila uspješnom. Inicijativa koja je pokrenuta početkom ove godine prikupila je potrebnih milijun potpisa građana Europske unije i poziva Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida. Komisija će se sastati s organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom. Organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu, a Komisija će u službenom odgovoru objasniti koje će mjere predložiti kao odgovor na građansku inicijativu te razloge poduzimanja ili nepoduzimanja mjera.