Zastupnik ORaH-a jedini hrvatski predstavnik koji nije podržao novu Komisiju

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnik ORaH-a Davor Škrlec glasovao je protiv novog sastava Europske komisije. S obzirom na to da je jedini hrvatski predstavnik u Europskom parlamentu koji se protivi tome sazivu, odlučio je obrazložiti svoje mišljenje.

“Usprkos upozorenjima iz više političkih grupacija, predloženi povjerenici dokazano su bili ili jesu u sukobu interesa, javno su iskazivali rodnu netrpeljivost te podupirali kršenje građanskih prava i demokratskih vrijednosti što je nedopustivo za buduće nositelje javnih dužnosti. Jedan od glavnih razloga mojeg neslaganja je i jasno izrečen stav budućeg predsjednika o zaustavljanju politike proširenja. Stoga, podržavanje Junckerove Komisije znači okretanje leđa državama kandidatkinjama i potencijalnim državama kandidatkinjama te nije politički mudro niti dugoročno korisno za stabilnost europskog susjedstva pa tako i Republike Hrvatske”, objasnio je Škrlec.

Također, zastupnik Škrlec smatra kako će spajanjem općih uprava za klimatske promjene i energiju te za okoliš i ribarstvo Europska komisija znatno oslabiti sektorske politike klimatskih promjena i zaštite okoliša koje smatra izuzetno važnima za budućnost građana.

“Nisko postavljeni ciljevi u dostizanju većeg udjela obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti temeljeni samo deklarativnim isticanjem održivog razvoja učinit će gospodarstvo Unije globalno nekonkurentnim. Zamišljene energetske politike nove Komisije svojom rizičnošću ne privlače privatni kapital te izlažu Europu energetskoj nesigurnosti. Moj glas te glas mojih kolega iz Kluba Zelenih/ESS-a ne znači da smo protiv svih predloženih povjerenika i povjerenica, ali smatramo kako su neke od važnijih smjernica za povratak na put ka prosperitetu i povjerenju pogrešno postavljene”, mišljenja je Škrlec.